1. U avgustu mi je dijagnostikovana hipertireoza...

  Pitanje broj: #124931

  U avgustu mi je dijagnostikovana hipertireoza (da ne opisujem detaljno simptome koje sam dugo zanemarivala, ali nisam imala sve, puls mi je bio oko 120, drhtale su mi ruke, noge su bile otečene, znojila sam se, kosa mi je opadala) , gravesova bolest, imam 29 godina i planirala sam trudnoću kada sam otišla na analize krvi. Slika 1 u prilogu od početka septembra (nakon pregleda specijaliste endokrinologa) sam 10 dana pila dve tiastat tablete (20 mg) i dva propranola, pa je to smanjeno na 1 dnevno tiastat, a i periodično je smanjen i propranolol, tada su rezultati bili bolji: slika 2 u prilogu nakon toga sam mesec dana pila 1 tiastat i propranolol je smanjivan postepeno do dva puta po pola, ovu su rezultati nakon mesec dana od početka terapije, kada su rađena i antitela prema receptorima na tsh, koja su bila izuzetno visoka. Nije mi najjasnije šta su pokazala, ali znam da nije dobro što su ovako visoka i rečeno mi je da to ponovim tek za neka tri do četiri meseca: slika 3 u prilogu nakon toga sam pila 6 nedelja po jedan tiastat, a do kontrole 10 dana po pola tiastata i propranolol tri puta po jednu četvrtinu, a zatim i po dve četvrtine. Ovo su rezultati posle toga: slika 4 u prilogu nakon toga sam pila ponovo 1 tiastat 6 nedelja i nakon toga 10 dana do kontrole po pola, a propranolol po dve četvrtine (otkucaji srca su se malo povećali, bili su oko 90) , rezultati su bili ovakvi: slika 5 u prilogu sada pijem 6 nedelja po 1 tiastat, a zatim 15 dana po pola do kontrole (sredina marta) , propranolol je po dve četvrtine. U međuvremenu sam bila na ultrazvuku štitne i nisu primećene neke drastične promene, osim sto je prokrvljenija nego sto je to normalno. Interesuje me vaše mišljenje o mojoj terapiji uvidom u rezultate i dosadašnje lečenje i na osnovu toga, u kom vremenskom periodu mogu da planiram trudnoću? I da li ostale vrste lečenja (radioaktivni jod i operacija) mogu stvoriti poteškoće u tome da ostanem u drugom stanju, ukoliko ova terapija lekovima ne bude dala pozitivan rezultat? Da li je potrebno da promenim nesto u načinu ishrane, povišen mi je holesterol, ostale analize krvi su jako dobre, osim gvožđa koje je u donjim granicama (oko 9) ? Kakvim fizičkim aktivnostima smem da se bavim? I da li smem da koristim neke minerale, dodatke ishrani, omega masne kiseline u pilulama ili nesto slicno?

  Odgovoreno: 02. 02. 2014.
  • Poštovana,
   Prevalenca hipertiroidizma u trudnoći je 0, 1–0, 4% . Najčešći uzrok u oko 85% slučajeva je grejvsova bolest. Trudnoća je moguća, ali rizik postoji. Hipertiroidizam u trudnoći se leči medikamentnom terapijom. Cilj je da se što manjim dozama održava nivo ft4 u gornjem opsegu normalnog za opštu populaciju ili tt4 1, 5 puta viši od gornjeg opsega za opštu populaciju.
   trat ili antitela na tsh receptor, u visokom titru mogu preći placentu i uzrokovati
   strumu i distireozu fetusa. Kod žena sa trat višim 2–3 puta od normalnih i svih lečenih medikamentnom terapijom treba pratiti parametre fetalne tiroidne disfunkcije regularnim ultrazvučnim pregledima ploda. Pregled se obavlja od 18. Do 22. Nedelje gestacije, zatim 4–6 nedelja prema nalazima. Osnovni cilj lečenja maternalnog hipertiroidizma je održavanje nivoa tiroidnih hormona majke i ploda u granicama bezbednog. Na osnovu studija korelacije nivoa t4 majke i ploda, preporučuje se da nivo ft4 majke bude u gornjoj trećini opsega normalnih vrednosti do lako višeg (do 10% ) , jer je tada ft4 fetusa normalan u 95% slučajeva. Učestalost određivanja ft4 ili tt4 koja obezbeđuje adekvatan uvid u bezbednost terapije za plod i majku je 2–4 nedelje. Lek koji se koristi u trudnoci je ptu. Nema studija koje podržavaju postojanje teratogenog efekta ptu. Zbog toga je izbor terapije u i/iii ptu. Ipak, on ima veći potencijal da uzrokuje teže forme hepatotoksičnosti, naročito kod mlađih, te zbog rizika za majku i plod nije poželjno koristiti ga u ii i iii/iii trudnoće. Tada ga treba zameniti metimazolom. Ptu u dozi < 300 mg/d, metimazol < 20 mg/d i karbimazol < 15 mg/d ne utiču na tiroidnufunkciju neonatusa tokom dojenja ptu se tradicionalno koristio u laktaciji jer se u mleku nalazi < 0, 1% unete doze. Nema novih preporuka vezano za dojenje i korišćenje ptu. Ali, zbog češće hepatotoksičnosti
   kod mlađe populacije lečene sa ptu, može se smatrati da važe preporuke kao i za trudnoću. Ako
   se koristi metimazol, doze manje od 15 mg ne obavezuju na praćenje tiroidne funkcije neonatusa. Propranolol nema značajnog teratogenog efekta i može se koristiti bezbedno u trudnoći, bar u ii/iii, ukoliko je potrebno ublažiti tegobe zbog neregulisanog hipertiroidizma ili u preoperativnoj pripremido formiranja funkcionalne štitaste žlezde ploda u 12. Nedelji preuzimanje joda nije moguće. Nakonovog perioda kontraidikovano je testiranje ili lečenje radiojodom tokom trudnoće jer može dovesti do fetalnog hipotiroidizma. Savetuje se test za trudnoću pre njihove primene u reproduktivnom periodu, ako postoji mogućnost trudnoće. Terapija radiojodom je kontraindikovana tokom laktacije, te ako je njena primena neophodna, mora se prekinuti sa dojenjem. Nakon primene terapije radiojodom ne savetuje se koncepcija šest meseci za žene i četiri meseca za muškarce, zbog efekata na polne ćelije. Radiojod primenjen pre organogeneze može dovesti do pobačaja. Nakon organogeneze može usloviti malformacije, zastoj u rastu i razvoju ili fetalni malignitet. Na kraju redovno se kontrolisite, razmisljajte o trudnoci kada udjete u fazu stabilizacije ili remisije i tada budite pod nadzorom. Iskustva su dobra i za plod i majku ukoliko postoji nadzor endokrinologa i ginekologa.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #124931

  • Poštovanje, Volela bih da cujemo Vaše mišljenje o mojoj bolesti i da li bih smela da planiram trudnocu u skorije vreme :) Naime bolujem od autoimune bolesti, tacnije od Grejsove bolesti. Tsh mi je 0,0 33. Ft4-23 i tsh receptorska antitela-trab - 5,1. Pijem tiestat vec pola godine i nema pomaka niti boljitka. Poslacu Vam rezultate ❤️

Ostavite komentar