1. Koloidne ciste na štitnoj žlezdi

  Pitanje broj: #124892

  Godinama imam koloidne ciste na štitnoj žlezdi 4mm i 6mm hormoni bili u granicama. Pri proveri hormona od pre par dana rezultati su sledeći t3 1. 79 t4 88. 02 ts h 7. 47 ft3 4. 5, ft4 12, 9, anti tpo 74 i anti tgat 1% 750. Da li treba početi sa nekom terapijom?

  Odgovoreno: 02. 02. 2014.
  • Poštovana,

   Vrednosti nivoa stsh ukazuju na insuficijenciju žlezde, ali su hormoni i dalje u normalnom opsegu, ovako stanje nazivamo subkliničkom hipotireozom. Promene u građi žlezde su verovatno posledica autoimunog procesa tkz. Limfocitarnog hroničnog tiroiditisa. Ovaj proces dovodi do slabosti odnosno insuficijencije štitaste žlezde. Ukoliko nemate nikakvih subjektivnih tegoba, uvođenje terapije se može odložiti, te vam savetujem da hormone proverite za tri meseca. Ukoliko je stsh tada oko 10 terapiju treba uvesti. Napominjem terapija se koristi doživotno, obavezno uvodi postepeno, individualno je prilagođena i u saradnji sa endokrinologom.

   Pozdrav

Komentari na pitanje: #124892

  • Hormoni stitne zlezde su t3 t4 notmalni a tsh 5180 ali pijem eutiroks od 25mg posto nemogu ostati trudna ali u poslednje vreme imam problem prilikom gutanja i kad sam nervozna steze me i imam problem utegnut mi je vrat i pomalo otecen pa me interesuje sta da radim doktor mi je rekao da za dva meseca idem na kontrolu ali zbog korone neradi na bolovanju je i sta uraditi povodom toga

Ostavite komentar