1. Hypothyreoidismus alius

  Pitanje broj: #110716

  Imam 33. God. I pre pet meseci sam saznala da imam problem sa štitnom žlezdom. Sadašnja dijagnoza je hypothyreoidismus alius e03, tsh14, 9 ft412, 37, antitela 177, imate li neki savet za ovo moje stanje? 

  Odgovoreno: 06. 01. 2013.
  • Subklinički hipotiroidizam se karakteriše povišenim vrednostima tsh uz normalne vrednosti ft4. To je stanje koje je kod vas, ukoliko su vrednosti tsh >10mu/l postoji generalno mišljenje da se levotiroksin uvodi, te je trebalo da se uvede terapija. Uvođenje terapije se savetuje i u trudnoći, infertilitetu kao i kod dece i adolescenata.
   Medjutim lečenje ostalih pacijenata sa vrednostima tsh <10mu/l je i dalje kontraverzno obzirom da ne postoje dokazi o udruženosti tako blagog subkliničkog hipotiroidizma sa kliničkim simptomima, biohemijskim nalazima (hiperlipidemija) i kardiovaskularnim oboljenjima. Sa druge strane u slučaju vrednosti tsh>10mu/l postoje dokazi o progresiji bolesti u klinički hipotiroidizam i pogoršanju hiperlipidemije posebno kod osoba sa povišenim tpo at kao što je slučaj kod vas. Dakle treba pratiti stanje i lipida u krvi, ukoliko je tsh i dalje visok uvesti terapiju.

Ostavite komentar