1. Dijabetes tip 2

  Pitanje broj: #105795

  Da li dijabetes melitus tip 2 može izazvati velike posledice po zdravlje ukoliko se u potpunosti ne poštuje ishrana, i koliko je to ustvari opasna bolest? Takodje me zanima da li je stres jedan od glavnih uzroka bolesti? 

  Odgovoreno: 26. 09. 2012.
  • Diabetes mellitus je grupa metaboličkih bolesti koje se karakterišu hiperglikemijom nastalom zbog defekta u sekreciji insulina ili zbog defekta u njegovom dejstvu ili usled postojanja oba ova poremećaja.
   Tokom trajanja dijabetesa, hronična hiperglikemija je udružena sa pojavom oštecenja, disfunkcijom kao i sa popuštanjem funkcije razlicitih organa a posebno sa oštecenjima oka, bubrega, nerava, srca i krvnih sudova. Dakle dijabtess je hronična bolest, i ishrana, odnosno higijensko-dijetetski režim je sastavni deo lečenja i od veliko je značaja za postizanje ciljnih vrednosti glikemija, a to su pre jela vrednosti što bliže normalnim a posle jela do 9, 0mmol, kao i vrednosti hba1c niže od 7% . . U tipu 2 dijabetesa, terapija ishranom kao oblik nemedikamentne terapije treba ne samo da obezbedi adekvatan unos energetskih materija nego i da omogući korigovanje gojaznosti, kao i da stvori uslove za korekciju poremećaja nivoa lipoproteina i arterijskog pritiska koji su česti u ovom tipu bolesti. Posavetujte se sa svojim endokrinologom o principima ishrane kojih treba da se pridržavaju osobe obolele od dijabetes.

Ostavite komentar