1. Poboljšanje spermograma

    Pitanje broj: #81

    U braku smo 2 godine. Kod mene su nalazi uredni (nađe se ponekad koja bakterijica), još je ostao HSG. Kod muža je dijagnoza bila ashenoteratozoospermia, a sada je blaga asthenozoospermia (vol. 2.oooMl,konc.sp. 342.8 M/ml,pokretnih 55%(45%), progresivno pokretnih 21%(17%). Morfologija: normalnih 2%.MAR test:dir.11%,THS 1.17,LH 3.8,FSH 1.7,testosteron 17.6,estradiol 0.10,prolaktin 13.5. Bez varikočele. 

    Bili smo na pregledu u bolnici Vuk Vrhovec kod endokrinologa dr. Čolaka. Preporučuje da još neko vrijeme pokušavamo prirodno, a i mi bi ako je ikako moguće da izbjegnemo vještačku oplodnju. Kakve su nam šanse da do oplodnje dođe prirodnim putem? Može li se spermogram poboljšati? 

    Odgovoreno: 03. 03. 2007.
    • Zdravim načinom života (bez alkohola, cigareta) uz zdravu ishranu sa normalizacijom telesne težine nekada može doći od poboljšanja spermograma i oplodnje prirodnim putem. Urolog može po potrebi i propisati neke lekove. Izvršite kompletnu kontrolu (endokrinolog, ginekolog, urolog) za nekoliko meseci i ukoliko nema uspeha nemojte se bojati IVF (vantelesne oplodnje) koja sada daje odlične rezulate.

Ostavite komentar