1. Diabetes insipidus neurohormonalis

    Pitanje broj: #257

    Imam sina od 13,5 godina koji boluje od diabetes insipidus neurohormonalis. Lečen je na IMD maja prošle godine i tada mu je slučajno otkrivena bolest. Od tada uzima MINIRIN sprej 1x,uveče.Do sada su mu urađene dve magnetne rezonance. Snimanje je pokazalo da ima zadebljanje na infudubulumu veličine 6mm. Sve što znam je da nije operativno i da je potrebno samo redovno kontrolisanje. O ovoj bolesti sam našla jako malo podataka pa vas molim za detaljnije objašnjenje i kako ona nastaje.


    Odgovoreno: 20. 03. 2007.
    • Radi se o oboljenju u čijoj je osnovi smanjenje antidiuretskog hormona (ADH, vasopresin), koje može biti različitog uzroka. Kod Vašeg sina je najverovatnije idiopatskog (nepoznatog) uzroka. Ukoliko je nadoknada hormona adekvatna neće biti tegoba (prevelika količina izlučene mokraće i popijene vode, a ni posledica oboljenja).


Komentari na pitanje: #257

    • Za vreme operacije stitne zlezde greskom izvadjene su mi i paratiroidne zlezde pijem dozivotno osim eutiroksa i kalcijum + Alfa D3..zbog svih izvadjenih zlezda dobila sa pritisak koji lecim sa tritace i vazotal..a secer mi je trenutno 5.9 tromesecni i jutarnji 4.9..ali moj endokrinolog mi daje da pijem preventivno Oglitium..molim misljenje..S postovanjem

Ostavite komentar