1. Pitanje broj: #6616

    Postovani, Pre dve godine dijagnostikovana mi je hipotireoza, tzv. Hashimo hipotireoidizam. U medjuvremenu sam ostala u drugom stanju, za vreme trudnoce hormoni su bili u redu. Odmah po rodjenju (tj. tri dana kasnije) mojoj bebi su uradjene analize hormona stitne zlezde i nalaz je bio uredan. On sada ima osam meseci. Zdrava je i napredna beba, Rodjen je sa 3450g, 54cm duzine, sada ima 9kg, dugacak je 72cm. Ono sto me interesuje jeste ima li potrebe za ponovnim analizama kod njega, s obzirom na to da je kod mene od uspostavljanja dg pa sve do sada prisutan veliki broj antitela. Takodje, cula sam da je to genetski predisponirana bolest kao i da se, ukoliko u prvom tromesecju trudnoce hormoni budu nestabilni, beba moze roditi sa raznim poremecajima, pa se sada plasim i da pomislim na ponovnu trudnocu... Kod mene u porodici, niko nema problema te vrste (osim sto moja majka godinama ima dva cvora na stitnjaci, ali su hormoni u redu). Unapred hvala!

    Odgovoreno: 17. 06. 2008.
    • Hashimotov tiroiditis nije kontraindikacija za trudnocu te po meni ne vidim zasto se ne biste ponovo odlucili na istu. U toku trudnoce biste samo morali da pratite funkciju zlezde i ako nastupi hormonski disbalans uzimate adekvatnu terapiju. Cinjenica je da su autoimuna oboljenja nasledna ali to ne znaci automatski da ce vasa deca bolovati od neke od njih. Rodili ste zdravo i pravo dete, cija je funkcija zlezde normalna, te ne opterecujete sebe vec uzivajte u materinstvu.

Ostavite komentar