1. Pitanje broj: #51767

    Postovana doktorka, pre 2 nedelje mi je doktorka (endokrinolog) ustanovila da imam sindrom policisticnih jajnika. Uradjen je ogtt test, hormonska analiza i ultrazvucni nalaz. Imam povecano lucenje insulina na nadrazaj, pojacano lucenje muskih hormona odnos lh/ldh veci od 2. 5, i po 13 odnosno 15 cisti na oba jajnika. Kao deo terapije doktorka mi je preporucila i strogu dijetu koja se satoji od voca tokom prepodneva, u 13 casova rucak koji se sastoji od supe, 100 gr mesa i povrca, i veceru u 19 h koja se satoji od 100 gr posnog sira i solje mleka ili jogurta. Imam 72 kg na 168 cm visine i 29 godina. Molim vas za misljenje da li je takva ishrana zaista potrebna s obzirom da su kolicine hrane zaista male i da se stalno osecam umorno i gladno. Napominjem da sam pre godinu dana pod nadzorom nutricioniste uspela da skinem 20 kg za 6 meseci. Znam da je potrebno da skinem kilograme da bi se stanje popravilo ali me interesuje da li je tako oskudna i jednolicna ishrana jedino resenje? Unapred hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 30. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Ukoliko ste postigli željenu telesnu težinu, nije vam potrebna stroga redukciona dijeta. Potrebno je da imate redovnost u ishrani, da obroci ne budu obilni, više manjih obroka u toku dana i da izbegavate veće količine slatkiša. Osnovni pokazatelj da li je dijeta dobra biće vaša telesna težina. Kontrole šećera u krvi 2-3 puta godišnje.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #51767

    • Moj sin ima 2 godine, kada se rodio imao je nizak secer oko 2. Juce pre dorucka je imao 3, 5. Recite mi molim vas koje su vrednosti secera koje bi trebale da budu u tom uzrastu i da li imam razlog za brigu. Otac ima dijabetes 25 godina

Ostavite komentar