1. Pitanje broj: #51713

    Pitanje za lekara endokrinologa: postovani, pre devet meseci sam se porodila a tokom poslednja dva meseca trudnoce sam imala gestacijski dijabetes. U trudnoci se nisam puno ugojila, nisam puno jela slatko i bila sam prilicno iznenadjena kada je test opterecenja glukozom pokazao posle dva i tri sata vrednosti secera od 12. 3 i 12. 7 vrednosti hbac-a su bile u redu. Vodila sam strogo racuna o ishrani i sve je bilo u redu i u granicama normale i tada i posle porodjaja. Sada posle devet meseci sam prehladjena vec tri-cetiri dana, imam temperaturu vec par dana nisam bila pri apetitu i juce i danas nisam skoro nista jela a onda mi je "palo napamet" posle manjeg obroka i da izmerim secer (accu-chek aparat) i vredosti su bile 9. 5 (posle 15 minuta) i 10. 7 (posle pola sata) da li ovo znaci da imam dijabetes ili se i kod zdravih ljudi moze desiti da im ovako skoci secer?

    Odgovoreno: 30. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Sigurno je da kod vas postoji povećan rizik za pojavu šećerne bolesti. Vrednosti šećera posle obroka koje navodite nisu dijagnostičke, ali zaslužuju pažnju. Izmerite vrednosti šećera ujutru pre obroka bez ikakve posebne dijete prethodnih dana. Ukoliko su vrednosti preko 7mmol/l. Može se postaviti dijagnoza šećerne bolesti. Javite se vašem endokrinologu.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #51713

    • 2003. Godine uradila sam scintigrafiju i dijagnoza je: adenoma toxsicum l dex gl thyreoideae compensatum, s obzirom da je rec o autonomnom adenomu ne preporucuje se supresivna terapija. A uz s. Zlezde: stitasta zlezda je normalnog polozaja i velicine, normoehogene homogene strukture parenhima ali sa vise dobro ogranicenih ovalnih hipoehogenih i izrazito nehomogenih nodusa od kojih je jedan u desnom reznju bazalno napred najveceg dijametra 19mm u levom reznju u donjoj polovini vidi se cetiri manja nodusa velicine 7, 8 i dva su od 10mm pri cemu je nodus sasvim bazalno izrazito cisticno degenerisan. Osim ovih nodusa u desnom reznju se vide i dve manje cisticne promene koji su di

Ostavite komentar