1. Pitanje broj: #50993

    Poštovani, moj problem se vezuje za makroadenom hipofize i moju i yelju mog supruga da ostanem trudna, trenutno mi kasni menstruacija (inace nije redovna izmedju 25-30 dana) danas je 31. Dan, a ja nisam dobila i uradila sam test koji je negativan. Ja sam od prilike pre 6 godina otkrila da bolujem od makroadenoma i od tada se i lecim, u pitanju je prolaktinom. Stanje se popravljalo konstantno u prethodnom periodu i reyultati magnetne reyonanse su svake godine sve bolji i bolji, trenutno ove godine tumor je sveden skoro do mikroadenoma. Moja doktorka je uradila sve detaljne pretrage i ustanovila je da sada mogu da pokusavam raditi na bebi. Moje vrednosti prolaktina su bile jako visoke i sada su oko 80 a normalno je valjda 30. Doktorka smatra da je u mom slucaju verovatno urodjeno uvecan, jer i kada su vrednosti bile 140 ja sam pocela da dobijam redovne menstruacije i tako sve do danas prvenstveno sam pila dostineks, a sada od kad sam izrazila zelju za trudnocom doktorka mi je propisala tri puta dnevno bromokriptin. Sto se tiče ginekoloskog pregleda, takodje je odradjen pre 2 meseca i naravno bilo je sve u redu. Čula sam za vas jos od pre iz vrbasa gde sam dugi niz godina i živela, čak sam i par pacijentkinja uputila na vasu adresu. Pa vam se iz tog razloga i obraćam, jer je doslo vreme i na mene. Negde u dubini jako želim bebu, a sa druge strane imam veliki strah da li će se ta trudnoća desiti. Finansijski bas nisam u mogućnosti da posecujem razne lekare i da radim razna testiranja, pa sada pokusavam na ovaj način da saznam sto vise. Pre mesec dana sam ostala bez posla iz razloga sto sam se udala i sto zelim bebu, pa je to dodatni teret. . . Da vas nebi suvise zamarala, u nadi da cete procitati moje pismo i da cete mi blagovremeno odgovoriti i poslati vase misljenje o trudnoci kod mog tipa bolesti, unapred zahvalna i sa poštovanjem!

    Odgovoreno: 27. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Hiperprolaktinemija je jedan od najčešćih razloga bračnog steriliteta. Terapija koju ste uzimali je u suštini veoma efikasna i trebalo bi da dovede i do smanjenja pa i gubitka adenoma, prolaktinoma, i da dovede vrednosti hormona na normalu. Ukoliko su vrednosti i dalje povišene, nastavite terapiju bromokriptinom koji je, uz neke stomačne tegobe koje povremeno stvara, stari proveren lek u terapiji prolaktinoma. Možete ostati u drugom stanju za vreme uzimanja leka.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #50993

    • Da li neko zna gde mogu da nabavim dostineks, posto bromokriptin nikako ne podnosim? U beogradu ga nisam uspela naci, kazu da ga vise ne uvoze.

Ostavite komentar