1. Pitanje broj: #50742

    Od oktobra zvanicno imam povisene vrednosti hormona stitaste zlezde i veoma nizak tsh (oko 0. 007-0. 01) . Takodje, povecana su mi anti tg (7 puta veca vrednost od najvise normalne) i blago anti tpo. Radi dijagnoze su mi preporucivali fixaciju zlezde sa rai 131 ali sam se plasila toga, pa mi je doktor preporucio da pregledamo trab, radi dijagnoze. Inace, ne izgledam kao neko ko boluje od hipertireoze, gojim se mada imam povecan apetit. Nemam egzoftalmus. Rezultati krvi pokazuju da su mi tsh receptorska antitela prilicno povisena (22, a normalan opseg je manje od 1) . Dr mi je dijagnostikovao gravesovu bolest i preporucio tiastat terapiju 6 nedelja. Moje pitanje je da li je trab dovoljno relevantan pokazatelj za gravesa, iako su mi i tireoglobulinska antitela povecana? Drugo pitanje, koliko je tiastat (tiamazol) opasan za koriscenje, tj. Koliko su opasna nezeljena dejstva, posto sam na uputstvu procitala da ih ima puno i ozbiljna su? Hvala unapred.

    Odgovoreno: 25. 01. 2010.
    • Poštovana,
      Sigurno je da bolujete od povišene funkcije štitaste žlezde, hipertireoze, i da je neophodna terapija. Terapija tiastatom je veoma uspešna i najčešće se postiže potpuno izlečenje. Terapija traje dugo i do dve godine i bitno je ne prekidati terapiju nakon gubitka tegoba, uz korekciju doze. Nuspojave su retke ali potrebna je kontrole krvne slike sa le formulom jednom mesečno. Ttrab nije bitan za dijagnozu već za praćenje uspešnosti terapije i postignite remisije bolesti.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Ostavite komentar