1. Pitanje broj: #46848

    Postovani, molim vas za kratko objašnjenje koja je razlika između specijaliste endokrinologa i specijaliste nuklearne medecine? Dijagnostikovana mi je hypothyreosis e 03. 3. I thyroiditis autoimunoggenes. E06. 3 i počela sam terapiju letroxom. Problem je što su rezultati od 06. 10. 2009. Pokazali povišen nivo tsh-6, 07, , ua u rezultatima od 19. 10. 2009. Je rezultat tsh 5, 5, dakle u gornjoj granici. Neke od laboratorija sam radila unašoj bolnici, a neke u privatnim laboratorijama u našem gradu. Kod kog specijalisteje primerenije da idem i da li treba da prekinem terapiju, ako su rezultatitsh (a i t3 t4) sada dobri? Malo se plašim hormonskih terapija, jer sam imala neprijatna iskustva, a posebno jer se nadam da su moji hormonski disbalansi bili prolaznog karaktera, ako je to uopšte moguće kod štitne žlezde. Unapred hvala.

    Odgovoreno: 02. 12. 2009.
    • Poštovana,
      Nuklearna medicina je servis interne medicine, laboratorija koja se bavi određivanjem hormona pre svega i pojedinim metodama snimanja uz upotrebu radioaktivnih izotopa. Po pravilu se ne bave lečenjem pacijenata.
      smanjenje rada štitaste žlezde se ne može izlečiti već se terapijom koju uzimate nadoknađuje ono čega nema a to su hormoni štitaste žlezde. Doza se koriguje na osnovu vrednosti tsh i ft4 i stanja pacijenta. Uz vrednosti tsh koje pominjete trebalo bi malo povećati dozu leka. Terapija je doživotna.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Ostavite komentar