1. Pitanje broj: #46095

    Pitanje za endokrinologa postovani, imam 30 god. I zbog ubraznih lupanja srca, javila sam se kardiologu koji me je, ne nasavsi nista, savetovao da proverim stitnu zlezdu. Samoinicijativno sam uradila tsh, t3 i t4 i ultrazvuk stitne zlezde. Samo je tsh bio malo povisen (5) , t3 i t4 u granicama, a na ultrazvuku se vidi heterogeni nodus sa sitnijim kalcifikatom promera 20x11mm i stitna zlezda je lako voluminozna. Da napomenem da imam gotovo sve simptome hipotireoze. Endokrinolog (koji nije bio uopste raspolozen za ikakvu pricu sa mnom) mi je trazio da uradim ft4, tsh, anti tpo, cea, kalcitonin i rezultati su dobri (tsh 1. 5) . Moja pitanja su: da li je moguce da je nodus uzrok mojjih tegoba, s obirom da su hormoni ok? Da li je neophodno uraditi scintigrafiju stitne zlezde koju mi je preporucio endokrinolog, jer sam cula da moze da poremeti rad stitne zlezde? Izvinjavam se na opsirnosti i unapred veliko hvala!

    Odgovoreno: 21. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Opisana štitasta žlezda sa normalnom funkcijom ne bi trebalo da bude uzrok bilo kakvih tegoba. Nema mogućnosti i potrebe lečenja lekovima, ultrazvulčne kontrole 1-2 puta goduišnje. Jedino definitivno rešenje čvorova štitaste žlezde je hirurška intervencija.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #46095

    • Molim vas ako možete da mi protumačite sledeće rezultate tsh 59. 59 mlu/l tott3 1. 95 nmol/l tott4 no value tott4 (2) 72. 53 nmol/l unapred hvala

Ostavite komentar