1. Pitanje broj: #45994

    Poštovani od marta 2009. God. Imam problem sa štitnom žlijezdom, kada mi je ultrazvukom ustanovljeno da imam u oba režnja čvorove, a hormoni su bili uredni. Počela sam piti tivoral 1/2. U aprilu 2009. Hormoni su bili uredni osim tg koji je bio 134, 40. Ultrazvuk je pokazao da je: desni režanj vel. 56x24x25mm- u središnjem dijelu nodus 27x15mm i u donjem polu nodus 17x10mm. Lijevi režanj vel. 52x23x20mm- u središnjem dijelu heteroehogen, dijelom cističan nodus 21x 14mm. Terapija: tivoral. Krajem avgusta ft4 24, 73-povišen, tsh 0, 285 i tg 25, 35. Mjesec dana sam prestala uzimati terapiju i poslije toga nalaz kalcitonina, tsh i ft4 su bili uredni i tad je rađen scintigram štit. Žlijezde: sa tc-99m pertehnetatom pokaže oba režnja difuzno uvećana sa slabijom akumulacijom i nehomogenom distribucijom radiofarmaka, u lijevom režnju akumulacija radiofarmaka je nešto intenzivnija u odnosu na desni režanj. Ultrazvučno verifikovani nodusi u desnom režnju pokažu oslabljenu akumulaciju radiofarmaka, tj. Nodusi su scintigrafski, , relativno hladni"dok nodusi u lijevom režnju nakupljaju radiofarmak kao i ostalo tkivo tj. Nodusi su scintigrafski, , topli". Ultrazvukom je ustanovljena i hronična upala pljuvačnih žlijezda, pa su mi stalno suva usta, a samo u jutro primijetim da teže gutam. Kad duže pričam izgubim glas i imam nadražaj u grlu praćem suvim kašljem. Da li taj kašalj ima veze sa štitnom žlijezdom? Molim da mi odgovorite da li postoji neka terapija, pošto se plašim operacije? Unaprijed zahvalna!

    Odgovoreno: 21. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Kod vas se radi o nodozno izmrenjenoj štitastoj žlezdi sa normalnom funkcijom tako da nikakva terapija lekovima nema smisla. Jedino definitivno rešenje čvorova štitaste žlezde je hirurška intervencija,. Obzirom na veličinu nodusa konsultujte hirurga radi dogovora o daljem lečenju. Ipak mislim da opisana štitasta žlezda ne može biti razlog za veće tegobe.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Ostavite komentar