1. Pitanje broj: #43820

    Postovani, imam 57 godina. 1. 10. Radjen mi je snimak karotida na kome je utvrdjeno da postoji cvor na stitnoj zlezdi. Nekoliko meseci unazad osecam konstantno preznojavanje, iznenadno lupanje srca, nervozu, krajem septembra imala sam nagli porast pritiska 180/110 nakon cega je u granicama normale. Od terapije pijem eutirex 25 mg i indapres sr 1, 5 mg, a tu terapiju sam dobila tek sada u oktobru. Od dodatnih ispitivanja radjen je transkranijalni dopler arterija wilisovog poligona (ct) i nalaz je uredan i nalaz karotida koji je takodje uredan. Ostali nalazi radjeni 22. 10. Koji su poviseni: glukoza 7, 54 (3, 33-6, 10mmol/i) tsh 4, 97 (0, 400-4, 000uiu/ml) pth 110, 5 (15, 0-65, 0pg/ml) atg-at 818, 3 (0, 0-25, 3iu/ml) amc-at (tpo) 107, 7 (0, 0-10, 0iu/ml) , a nalazi holesterola, triglicerida, kalcijum-seruma, neorganskog fosfata, alp, jonizovanog kalcijuma, tireoglobulina, ft3, ft4 i calcitonina su uredni. Punkcija nije uradjena jos uvek. Ultrazvucni pregled stitaste zlezde: desni nodus uvecan, nodozno izmenjen, u celini heteroehogene strukture, sa multiplim sitnim hipo do danehogenim zonama. U distalnom delu, medijalno slivena dva, jasno ogranicena nodusa, ukupne velicine 32x18mm. Ne vidi se pojacana vaskularizacija perinodalno. Najveci deo tkiva oba slivena nodusa gotovo anegogen. Levi lobus lako uvecan, sa multiplim hipoehogenim zonama razlicite velicine i oblika difuzno u tkivu lobusa. Nalaz najvise odgovara thyhyreoiditis chr. U porodici problem sa stitnom zlezdom imala je cerka koja ju je operisala pre 3 godine. Ne konzumiram alkohol niti cigare, ali imam problem gojaznosti. Najlepse bih vas molila za odgovor endokrinologa. Moje pitanje glasi da li endokrinolog savetuje operaciju stitne zlezde.

    Odgovoreno: 31. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Rezultati koji zaslužuju pažnju su nivo šećera (dovoljno povišen za dijagnozu šećerne bolesti) i parathormona (uradite kostnu denzitometriju) u krvi i treba ih ponoviti. Ostalo je normalno, tako da štitasta žlezda ne mi mogla da objasni vaše tegobe. Što se tiše nodusa štitaste žlezde jedino definitivno rešenje je hirurška intervencija, i oni su dovoljno veliki da takav način lečenja ima svoje opravdanje i kod vas.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Ostavite komentar