1. Pitanje broj: #43749

    Postovanje, suprugu je pre dve godine ustanovljena oligoazospermija i povećan fsh (24, 5) . Radili smo do sada dva icsi - neuspešna. Sada je od doktora dobio da pije esterofan (nadam se da sam dobro napisala) , proxid i novaldex. Odradio je ponovo fsh hormon danas i on je sana 45, 6. Molim vas da mi pomognete šta da radimo? Da li uopšte da pije taj lek koji je dobio jer koliko sam ja razumela u uputstvu piše da je to esterogen koji dovodi do povećanja fsh hormona. Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 02. 11. 2009.
    • Poštovana,
      Potrebno je razjasniti o kakvom se poremećaju radi. Verovatno je u pitanju primarni hipogonadizam odraslih kada supsitucija muškim polnim hormonima može biti od koristi. Mislim da se ovim problemom ozbiljnije bave uglavnom na institutu za endokrinologiju kc srbija u beogradu.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43749

    • Dragoljub Petrovic 07. 05. 2012.

      Postovani doktore, vrlo mi je bitno da pazljivo procitate moj komentar i date vase misljenje. Hvala vam unapred. Prvi put mi je ustanovljena dijagnoza azoospermija 25. 01. 1985. Godine. Klinika za endokrinologiju vma - citogeneticka laboratorija u analizi nativnog preparata stoji broj spermatozoida u 1ml nisu nadjeni. Na osnovu toga dana 15. 04. 1985. Godine na vma ucinjena hirurska intervencija: exploratio testis bilateralis. Zbog lokalnog nalaza odustalo se od dalje hirurske intervencije. Nakon postoperatperioda nacelnik klinike pukovnik prof. Dr sci med. Dusan manojlovic mi je rekao da se odustalo od dalje jer nisu nadjeni ni zivi ni mrtvi spermatozoidi i da ja nikada necu imati potomstvo. Kasnije sam vrsio kontrolu spermograma 1988. god., 1989. god. i tada je konstatovano da na celom nativnoml preparatu nisu vidjeni spermatozoidi. Sledecu kontrolu sam izvrsio januara 2004. Godine i juna 2005. Godine i tada je konstatovano da na celom nativnom preparatu nisu vidjeni spermatozoidi ni jedan. Obzirom da u periodu od 1989. god. do 2004. godine nisam kontrolisao spermogram interesuje me da li je ikakvim cudom bilo moguce da se pojavi bar jedan spermatozoid kod u mom ejakulatu.

Ostavite komentar