1. Punkcija nodusa - čvorića na štitnoj zlezdi

    Pitanje broj: #43675

    Pronašli su mi na ultra zvuku čvor na štitnoj žlezdi veličine 15mm i zakazali biopsiju prekosutra na VMA. Radili mi i testove hormona koji su mi sutra gotovi, jedino mi je neki calcitonin manji od 2.
    Moje pitanje je za endokrinologa da li punkcija moze da smeta? Imam i hroničnu opstruktivnu bolest pluća (HOBP) i hipertenziju što drzim pod kontrolom. Imam i osteoporozu, pušac sam.
    Moze li taj čvor da utice na vrtoglavice koje u poslednje vreme imam ili je to od vrata jer mi je suženje na c4 ic6 u samom vratu. Toliko toga imam da mi je muka od lekara. Kad god za nešto odem imam dijagnozu doživotnu. Radim u banci 25 godina i non stop sam pred kompjuterom.
    pozdrav

    Odgovoreno: 31. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Nodus te veličine sa normalnim vrednosti hormona po pravilu ne može biti razlog bilo kakvih smetnji.
      Punkcija nodusa je potpuno bezopasna i bezbolna metoda koja je dobra orijentacija o prirodi samog čvora. Jedino definitivno rešenje za noduse je hirurška intervencija, za šta kod vas za sada nema potrebe. Ultrazvučne kontrole 1-2 puta godišnje.
      ass. Dr Milena Velojić Golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #43675

    • Pozdrav, lečim se od ubrzanog rada štitne žlezde već 5 godina i pre 4 godine su otkrili da imam čvor na desnoj strani, veličine 5 mm. Pre dve godine je narastao na 7 mm. E sad, ono što me buni jeste to, jutros sam ponovo bila na ultrazvuku koji nije pokazao ništa. Da li taj čvor moze da nestane sam od sebe? Ili možda treba da ponovim ultrazvuk?

    • Poštovani! Molim Vas da mi odgovorite 10,2 kalcitonin, da li je mnogo povisen? Imam cvor 20 mm na stitnoj zlezdi. Hvala unapred.

    • DRAGANA RADOSAVLJEVIC 01. 08. 2023.

      Dobar dan, imam pitanje vezano za štitnu žlezdu. Dakle, 2003. sam operisala strumu na štitnoj, ali su mi koliko znam uklonili nešto malo. Od tad sam samo radila hormone t3, t4, tsh i uglavnom su bili ok. Posle toga sam zatrudnela sa trećim detetom i išla privatno isto kod endokrinologa, uradio mi je UZ štitne i rekao da je to struma da nije ništa, i koliko se sećam, rekao je da je benigno i savetovao mi je da je odstranim celu da ne bih imala kasnije problema sa njom. Ali ja je nisam odstranila jer sam se osećala ok kao i sad. Mađutim, 28. jula išla sam na UZ i rekla mi je da imam dosta učičkano za štitnu žlezdu čvorića i dala mi je odmah uput za klinički centar. Napisala je na izveštaju da mi se uradi biopsija. Kad sam otišla tamo, odmah mi je hirurg rekla da nema potrebe nikakva biopsija da se radi, niti UZ, jer sam već radila i rekla mi je ko iz topa zakazujemo operaciju. Zakazala mi je za 28. septembar, danas sam dobila rezultate ft4, tsh receptore neke i ag, ja msm antitela da se vidi je l je ubrzana ili usporena. Nosila sam nalaz na op[tu praksu i dr mi je rekao da je sve ok i da to znači da štitna radi kako treba. Je l to onda znači da ako radi ok da normalno sve luči. Šta treba tiroid hormone i drugo. Molim odgovor. Hvala Vam unapred.

    • Dobro veče. Radila sam ultrazvuk štitne žlezde i u levom lobusu je prisutan koloidno degenerisani nodus veličine 3mmm. Hormoni FT4 i TSH su mi normalni, antitela su uvećana, nemam neke prevelike simptome. Koliko je ozbiljno? Hvala unapred!!! Pozdrav!!!

    • S calcitonin 0,4. Da li je ovo alarmantno? Moli vas za ovaj nalaz da mi kažete da li je ok? Hvala

    • Dobar dan, imam jedno pitanje. Lečim se od štitne žlezde godinu i po, u pitanju je hipotireoza. Radila sam tumor marker s calcitonin, nalaz je 0,4. Molim Vas da mi kažete da li to dobro. Hvala unapred!

    • Nivo caltitonina mi je 13,75,da li je potrebno zbog ove vrednosti vrsiti punkciju stitne zlezde da bi se.videlo da li imam tumor?

    • Dobar dan! Imam 17 godina. Napipala sam čvorić sa leve strane. Pored toga imam ubrzano lupanje srca koje traje vec par meseci i menstruacija mi kasni po više od sedam dana. Jako sam uplašena i molim vas za mišljenje.

    • Dobar dan imam na desnoj strani vrata veliki čvoric koji se oseća na dodir. Takodje, štitna žlezda mi je jako uvećana. Na dodir. je tvrda kao kamen.

      Nisam išla na pregled a zanima me da li je nešto opasno?

    • Pozdrav,
      u desnom režnju mi je otkriven nodus veličine 22x14mm. Za levi piše ovako: levi režanj dijametra 17mm sa par hipoehogenih polja dijametra do 6mm ( ma sta to značilo) radio sam hormone t4, tsh, anti-tpo-ab, anti-tg-ab, tg i kalcitonin. Rađena je i biopsija nodusa gde piše sledeće: brojni folikularno aranzirani tireociti, bez elemenata citološkog atipizma (opet kažem ma šta to značilo).
      Hirurg predlaže operaciju. Ono što me jako zanima: da li se prilikom operacije vadi samo desni režanj ili se skida cela žlezda?  Rekreativno se bavim trcčnjem pa se bojim ako mi je izvade celu da ću psihički potonuti.

    • Poštovani,
      imam hasimoto. Velike tahikardije do 200 otkucaja. Tsh 12, anti tpoat 1000.0. Dijagnoza tirads III. Pijem eurotiroks 100, ali i pored lekova i ft3 i ft4 su povišeni. Šta treba da radim? 
      Veoma sam zabrinuta, hvala.

    • Postovani, imam 38 god, 2 dece, nikada nikakvih problema i operacija. Bila sam na redovnom uz grudi je sve ok, ali je dr radiolog usput pogledala i štitnu zlezdu i kaže u levom režnju nodus do 1cm. Uradila sam hormone i antitela, sve je u redu, kod endokrinologa još nisam bila, racunam ići ću za 3-4meseca na ponovnu kontrolu pa tada. . . Da li treba možda ipak da idem???

    • Molim vas za misljenje, mojoj mami je pre dve godine otkriven poremecaj u radu stitaste zlezde, pre mesec dana je ponovo uradila pregled i izvestaj je sledeci: desni lobus 21x28x57mm, vol. 17, 71ml istimus 4, 6mm levi lobus 16x24x54mm, vol. 11, 19ml stitna zlezda je medioponirana, pokretna, uvecana, nesto grublje eho strukture bez pojacanih cd signala. Obostrano brojne cisticne promene manje od 10mm. U desnom lobusu hipoehogeni nodus 15x9mm, sa pojacanim cd signalima, levo isti nodusi loboisticno 18x9mm i dva vel. Oko 8mm. Parastitne zlezde se ne uocavaju na uobicajenim mestima. Obostrano na vratu u 2 i 3-ecoj grupi pojedinacni ln duzeg dijametra do 20mm, sa jasno formiranim hilusom, izgleda reaktivni. Molim vas za misljenje jer se ona u poslednje vreme ne oseca dobro, oseca umor, malaksalost, povisen joj je krvni pritisak (ranije nikada nije imala problem sa pritiskom) , ima povremene aritmije. Takodje oseca peckanje u grlu, i ima cest kasalj koji izaziva glavobolje. Hvala vam unapred, ja sam jako uplasen voleo bih da znam da li je to jako ozbiljno i kako se leci? Pozdrav.

    • dete majke sa cvorom na stitnoj zlezdi 21. 09. 2014.

      Molim vas pomozite mi i recite mi da ce sve biti uredu. Mama vec duzi niz godina ima cvorove na stitnoj zlezdi. Na poslednjem pregledu od pre par dana receno joj je da narastao 40 mm i da uradi biopsiju na zlatiboru da bi se utrdilo kakvog je tipa taj cvor pa potom da se uradi operacija. Kako u porodici nismo imali nikoga da je bilovao od karcinoma stitne zlezde a citala sam da je najcesce u tim slucajevima lose jer je nasledno a u 90% slucajeva da je dobrocudan. Molim vas dajte mi jedan strucan savet da ce sve biti uredu.

    • Imam 32. Godine. Od 12. 12. 2007. Godine imam čvor u štitnoj žlezdi koji je bio 4mm do danas 18. 12. 2013. Godine je narastao do 22mm. Štitna žlezda je dobra, , hormoni dobri, čvor je dobro prokrvljen, na ultra zvuku kazu da je ružnog oblika, a rezultat tkiva čvora koji mi je vadjen sa iglom pod ultra zvukom glasi da masa čvora sadrži tragove koji nisu dobri i hirurg je predložio operaciju. Kalcitonin mi je manji od 2 molim vas za mišljenje. Šta mi vi savetujete. Unapred zahvalana

    • Imam 40 god. Ultrazvucnim pregledom mi je otkriven cvor na desnom reznju stitne zlezde velicine 33 mm x 18 mm x 24 mm. Funkcija stitne zlezde ja dobra, malo povisen: anti-tg-ab 105. Predlog hirurga je da se cvor odstrani. Moji simtomi su: umor, malaksalost, losa koncentracije, cesto mi je hladno, zatvor, nervoza, apetit imam pa nemam, imam 57 kg. 170 cm sam visoka, nokti mi se ljuskaju. Koza lica, ruku i nogu mi je suva, otezano gutanje. Zamolicu za jos neko strucno misljenje. Hvala.

    • I ja imam cvor velicine 23, 3 mm radila sam biopsiju pre 2 godine na zlatiboru u čigoti. Nalaz je bio u redu, rekli su mi da samo pratim i sada je u medjuvremenu porastao do 23, 3 i predlazu mi operaciju. Medjutim, ja se bojim zbog anestezije sa kojom sam imala problema pre 9 godina kada mi je uradjen carski rez. Tada se desio prestanakrada pluca. Sta mi vi savetujete??? Da li postiji neka druga metoda otklanjanja ili smanjenja cvora???? Ili eventualno otklanjajne lokalno? Srdacan pozdrav!

Ostavite komentar