1. Pitanje broj: #41770

    Dobra većer svima! Evo naletjeh na ovaj forum pa vidim da bi mi možda mogao neko objasniti o ćemu je rijeć. Pa da sad kratko opišem tegobe su se javile prije desetak godina kao osjećaj gušenja, sve te godine dr. Opće medicine mi nije vjerovao da bih neki dan napravio pregled vađenja krvi što se tiće th vrijednosti koji je glasio ovakot3-2. 35, t4-100, tsh0. 66 po mišljeniu doktora iusti mi je rekao da su mi hormonske vrijednosti sve u najboljem redu te da naparavim još i uz. Prilikom rada uz utvrdilo se puno toga tj da imam više od 10 cistica na štitnjaći razno raznih promjera, te je tekstom ovako naznačeno za jedan veliki čvor. U donjoj trećini režnja, prema isthmusu, vidljiv je hipohogeniji nehomogeni čvor veličine 1. 4x1. 0x1. 4 cm, te je isthmus veličine 2. 2x0. 5x2. 2. Eto za taj dio mi je rekla da bih trebao raditi punkciju istog čvora nakon kojeg dobijam nalaz patološke službe te da se tim putem vidi da li je nešto zločudno ili ne. Eto neznam da li mi možete reći što vi mislite o tome i da li postoji mogućnost da je možda zloćudni tumor, što u biti raditi poslije toga ako nalaz dođe pozitivan ili ako dođe negativan. Sve su to pitanja koja su mi nepoznanica jer sad razmišljam što akjo se bude trebalo operirati kojer su posljedice a koje prednosti, ma neznam što reći jer punkciju još nisam napravio, pa me ubija to čekanje. Stoga vas molim da mi objasnite opširnije jer sam spreman čuti i dobre i loše vijesti. Eto za karaj moja dg glasi e04 struma polyinodosa, thyreoideae. Euthyreosis. Unaprijed zahvalan i ugodan dan svima želim!!

    Odgovoreno: 13. 10. 2009.
    • Poštovani,
      Navedene vrednosti hormona jesu u granicama normalnih vrednosti te je funkcija vaše štitaste žlezde u redu. Postojanje nodusa te veličine ne mora stvarati probleme, ali ako ih ima mogu biti kompresivne prirode, osećaj gušenja, otežanog disanja i gutanja. Nema sigurnih ultrazvučnih, scintigrafskih i laboratorijskih parametara u proceni karaktera nodusa, ali je činjenica da su zloćudne promene prilično retke. Moguća je punkciona biopsija. Nema medikamentozne terapije nodusa štitaste žlezde i jedino definitivno rešenje je hirurškja intervencija. Kod muškarace se brže i češće odlučujemo za ovaj vid lečenja. Dotle ultrazvučne kontrole dva puta godišnje.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #41770

    • Poštovana!! Evo pročitao sam vaš komentar na moj upit na nalaz koji sam priložio u međuvremenu sam napravio punkciju štitne žljezde te ćekam nalaz patološki, u razgovoru sa dr, nisam čuo da bih trebao operirati, koliko sam ga shvatio isti mi je rekao ako bi nalaz punkcije bio pozitivan tj ako bi se utvrdilo da se radi o nećem gorem da bi primjenili kirurški zahvat, e sad sam baš ostao zatećen vašim odgovorom pa mi nije jasno jeste li i vi možda mislili na to, ili ako niste već da se to odmah operira koliko je to hitno i da li je hitno za operaciju jer ja taj osjećaj gušenja imam al oni ga vežu uz psihu. Eto ne znam sad što reći na ovo sve malo sam ostao bez teksta. Ujjedno vama puno hvala na odgovoru, te ako mi možete objasniti znači koliko je hitna operacija po mom nalazu, što ako bude nalaz patološki negativan tj uredan da li onda treba na operaciju, i da li ima kakav ljek za smanjivanje tih čvorova. Unaprijed zahvalan i ugodan dan želim!!

Ostavite komentar