1. Pitanje broj: #41489

    Postovani dr, na mr hipofize pronadjen mi je tumor velicine 5mm. Snimanje je uradjeno "u sagitalnoj i koronarnoj ravni bez i sa pmks". Sazeta dijagnoza: mr odgovara mikroadenomu hipofize. Detaljno: hipofiza je u celini intraselarna. U predelu adenohipofize levo uocava se promena promera 5mm koja nakon aplikacije pmks pokazuje hiposi a na odlozenim se homogenizuje sa preostalim delom hipofize. Infudibulum i hijazma b. O. ". Objasnite mi o kom tumoru je rec, da li treba da se operise (ko? Neurohirurg?) , na koji nacin? Snimanje je zahtevano od strane endokrinologa zbog visegodisnjeg povecanog prl i reduciranje menstrualnih ciklusa. Unapred, veoma zahvalna!

    Odgovoreno: 13. 10. 2009.
    • Poštovana,
      Kako postoji i povećano lučenje prolaktina sigurno je da se radi o prolaktinomu, mikro adenomu hipofize. Tegobe i smetnje koje imate se takođe uklapaju u postojanje ovakvog tumora. Terapija je pre svega medikamentozna, bromokriptin, dostinex, i efekti su veoma povoljni kako po pitanju regulacije nivoa prolaktina i gubitka tegoba, tako i vrlo često po pitanju smanjenja, pa i potpunog gubitka tumora. Lekove treba uzimati duže, mesecima. Najčešće se sve završi bez posla za neurohirurge.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #41489

    • Imam na hipofizi mikroadenom oko 5mm velicine, koji je dijagnosticiran pre 6 godina. Primao sam mesecno inekciju somatulin autogel 120 mg da bi se normalizovao povecani igf1, sto je vodilo u akromegaliju. Pre godinu dana igf1 se normalizovao, pa sam prestao da uzimam inekcije. Receno mi je da nisam trebao prekidati, jer su moguce nove komplikacije. Da li ovoliki adenom treba da se operise (naknadno od neurohirurga saznao da je operacija bila moguca) ? Ponavljam da nakon skoro godinu dana neuzimanja inekcija adenom je isti kao ranije, a igf1 normalizovan, ostali hormoni su uvek bili u redu.

Ostavite komentar