1. Pitanje broj: #38426

    Poštovani doktore, meni je dijagnostikovana insulinska rezistencija pre desetak godina. Međutim doktor - ginekolog mi nije objasnio da to ima veze sa šećernom bolešću niti da je potrebno da se lečim, već samo da korigujem ishranu. Problem mi je bio izostanak menstruacije i policistični jajnici pa je urađen i ogtt test, ali me niko nije upozorio šta to zapravo znači. Zbog nemogućnosti da ostvarim trudnoću, pretražujući na internetu došla sam do saznanja da insulinska rezistencija uzrokuje pco i neredovne cikluse i da se leči metforminom. Na svoju ruku sam počela da pijem metformin i posle mesec ipo ostala u drugom stanju, pila ga do četvrtog meseca trudnoće, porodila se. Moje pitanje je, da li je potrebno metformin da pijem celog života i da li insulinska rezistencija obavezno znači i da ću dobiti šećernu bolest? Inače mi je šećer u krvi kao i glikohemoglobin u redu. Svakako da ću se konsultovati sa endokrinologom, ali pošto imam bebu od 13 meseci i radim, nemam vremena da odem kod lekara. Ne pijem trenutno gluformin. Izvinjavam se ako je uvod bio malo duži i zamolila bih vas za odgovor. Puno pozdrava!

    Odgovoreno: 14. 09. 2009.
    • Poštovana,
      U sklopu pco se javlja i hiperinsulinemija kao posledica insulinske rezistencije. Terapija metforminom donekle rešava ovaj problem, ali se postavlja pitanje trajne terapije. U svakom slučaju treba lo bi voditi računa o dijeti, telesnoj težini i fizičkoj aktivnosti, što će sa svoje strane pomoći u korekciji insulinske rezistencije. Sigurno je da postoji i povećan rizik za nastanak šećerne bolesti, a i tu promena navika i načina života može doprineti smanjenju rizika čak više neko samo upotreba metformina. Kontrole glikemije na 3-4 meseca.
      ass. Dr milena velojić golubović
      Pozdrav

Komentari na pitanje: #38426

    • Da li se hiperinsulinemija leči insulinom? Jer lekovi kao sto je tefor ne daje rezultate.

    • Marija Dimitrijevic 19. 03. 2013.

      Poštovani ja imam policistične jajnike i rezistenciju na insulin, šećer mi je u redu, i imala sam neredovne cikluse. Endokrinolog mi je prepisao glucophage i on mi je regulisao ciklus do nekle. Htela sam da ostenem trudna i nastavila sa terapijom. Dve godine sam pokušavala da zatrudnim. Prestala sam da pijem lek u septembru jer sam digla ruke od svega i opustila se. Trudnoća se desila u januaru. . . . Ali je završila sa abortusom u martu jer se plod nije razvijao. Dali je problem kod ploda nastao jer sam prestala da pijem lek. . . . Jer sam čula da glucophage deluje 6 meseci posle upotrebe a meni je 6 meseci isteklo baš u martu. Šta dalje? Hvala vam u napred na odgovoru: )

Ostavite komentar