1. Pitanje broj: #37899

    Poštovana,
    Moja dijagnoza je e04-struma atoxica alia, levi lobus skoro u celini zahvaćen hiperehogenim, inhomogenim nodusom 30x 23mm sa centralnim nekrotičnim poljima. Molim Vas da mi detaljno objasnite šta to znači jer u mom gradu nemamo endokrinologa a dobila sam uput za stintigrafiju. Da li je operacija neophodna s obzirom da mi nodusi rastu? Imam ih nekoliko, a funkcija štitaste žlezde je očuvana.
    Unapred zahvalna Lidija iz Vranja.

    Odgovoreno: 01. 09. 2009.
    • Poštovana,
      Mislim da je jedino definitivno rešenje za nodus te veličine hirurška intervencija. Ukoliko je drugi režanj u redu preuzeće funkciju i najverovatnije neće biti potrebna terapija u smislu nadoknade hormona nakon operacije. Ukoliko ima nodusa i u drugom režnju najbolje je da se i on ukloni.
      Pozdrav.

Komentari na pitanje: #37899

    • Postovani stitna zlezda urednih dijametara polinodozno izmenjena sa najvecim hipoehogenim nodusom desno dijametra 12×10 lateralno a levo 6×6mm centralno.Da li je potrebna operacija?Hvala

    • Uputna dijagnoza je struma atoxica alia, ultrazvucno je stitnjaca primjerene velicine, pravilnih kontura. Parenhim je obostrano grube homogene hipoehogenije strukture u slu difuzne lezije. U kaudalnom dijelu lijevog reznja nalazi se izoehogen i nodus velicine cca 5mm. Oko njega se nalazi hipoehogeni rub. Istmus je debljine cca 6mm takoder grublje homogene strukture. Molim vas ako za objasnjenje? Ocajna sam. . Neznam da li se mozda stitnjaca povecala? I postoji li opasnos od bolesti, kompkikacija ili operacaje?!. . .

    • Zora Ivanovic 30. 04. 2015.

      N a sistematskom pregledu mi je utvrđeno: štitasta žlezda uredne veličine hiperehogena sa hipoehogenim nodusom u desnom režnju lateralno prečnika oko 45 mm. Molim vas pojasnite mi koliko je to opasno, šta trebam da radim. Podsecam ima povišene vrednosti holesterola u krvi. Pila sam lekove rosohol 10 mg, do pre dva meseca, i sada mi je doktor rekao da preknem tri meseca da se organizam malo odmori uz dijetetski režim. Vec su mi parametri hol jako povecani ukupni hol 9, 31. (podsecam lekove sam pila 4 godine) i pod lekovima mi se normalizovao holesterol.

    • Imam dijagnozu: struma atoxica alia piše još: oba lobusa stitnjače su granične veličine, grublje ehoteksture sa izoehogenim nodusima u desnom režnju promjera do 4, 2mm. Dg. Struma diffusa et nodosa. Istmalni predio i traheja: b. O. Možete li mi reći (objasniti) nešto više o ovome??

Ostavite komentar