1. Pitanje broj: #35483

    Poštovana dr,
    Nakon 7 mjeseci poslije porođaja imam 16kg viška, i osjećam se prilično umorno, ponekad bezvoljno. Iako sam mislila da je to zbog neredovne ishrane i trošenja dosta energije na mog sina, bilo mi je čudno da sa malim obrocima i odlascima na fitnes dobijam na kiliaži. Zbog toga sam odlučila da "provjerim" funkcionisanje štitne žlijezde. Doktorica me je danas telefonski obavestila da imam lakši hipotireodites. Interesuje me, da li je zbog trudnoće moglo doći do toga (napominjem da ranije nisam imala problema sa tim), da li terapija (nekim manjim dozama) može dovesti do regulisanja štitne sa prestankom uzimanja iste? Da li smatrate da je potrebno uraditi još neke preglede (ultra zvuk npr. obzirom da je uzet samo labaratorijski nalaz)? Da li mogu uzimanjem terapije povratiti svoju telesnu težinu?
    Unaprijed hvala na odgovoru!

    Odgovoreno: 09. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Hipotireoza, smanjena funkcija štitaste žlezde, može biti razlog umora, dobijanja telesne težine uz manji unos hrane. Bez detaljnog pregleda i vrednosti hormona ne mogu Vam reći da li je potrebna terapija. Ultrazvučni pregled se može uraditi, ali neće biti presudan u postavljanju dijagnoze i određivanju terapije. Ukoliko se postavi dijagnoza hipotireoze terapija je po pravilu doživotna i sprovodi se nadoknadom hormona nekim od preparata l-tiroksina u dozi koja je individualna i određuje se na osnovu kontrola ft4 i tsh
      ass. dr Milena Velojić Golubović. Pozdrav.

Ostavite komentar