1. Pitanje broj: #35287

    Poštovana Milena,
    Možete li mi napisati kako se zovu (označavaju prilikom laboratorijskih analiza) tumor markeri štitne žlezde? Moja mama (49 godine) je radila tireoglobulin i vrednost je 50.6 (očekivane vrednosti 5.0 - 40.0 ng/ml) i anti tpo at (anti my at) i vrednost je 4.9 (očekivana vrednost je do 40.0 iu/ml). Poslednje vrednosti t3=4.7, t4=15.56 i tsh =1.52. Ehosonografija: u levom režnju na istmusu hipoehogen nodus 21 x 9 mm i interpolarno 14 x7 mm. U desnom režnju, u donjem polu, hipoehogen nodus 13 mm i cista prečnika 11mm. Interpolarno dva hipoehogena nodusa prečnika 13 mm i 9 mm, uz očuvan okolni parenhim, kod polinodozne strume. Okolne strukture vrata bez pat promena. Scintigrafija: urađena je scintigrafija štitne žlezde 15 min. Nakon iniciranja radioobeleživaca. Na scitnigramu se uočava nehomogena akumulacija radiofarmaka u oba režnja uz zone pojačane akumulacije u području istimusa i u srednjem delu dr medijalno. Postavljene dijagnoze su: hyperthyreopsis i struma polynodosa gl thyreodieae. Ono što me interesuje da li ovo može da ukazuje na maligni tumor štitne žlezde i da li je potrebno možda uraditi punkciju štitne žlezde i histološki prgled? Šta je potrebno od analiza da uradi da bi sigurno znala da li postoji prisustvo tumora ili ne i koliko često treba da ponavlja te analize? Ukoliko znate neku referentnu ustanovu ili privatnu ordinaciju gde je lekar spreman da uradi sve postojeće analize (ili uputi na njih) i protumači rezultate bio bih Vam zahvalan da mi to napišete.
    Hvala Vam puno i nadam se da razumete moju zabrinutost. U Mitrovici imamo jednog endokrinologa koja je veoma fina i korektna doktorica ali i prezauzeta.
    S poštovanjem, Peđa.

    Odgovoreno: 09. 08. 2009.
    • Poštovani,
      Što se tiče laboratorijskih markera za procenu da li se radi o malignim promenama u štitastoj žlezdi, oni praktično ne postoje kao sigurni pokazatelji. Jedino bi se kalcitonin kod medularnog karcinoma mogao ozbiljno uzeti u obzir. Takođe ne postoje sigurni ultrazvučni i scintigrafski pokazatelji malignih promena. Vrednosti hormona koje navodite ne odgovaraju hipertireozi, nemoguća je sa vrednostima tsh 1,52. Možda se radi o analizama ft3 i ft4, onda bi rezultati bili u granicama normale. Tireoglobulin i tpo antitela za Vas nisu od značaja. Što se tiče nodusa ukoliko svojom veličinom stvaraju probleme jedino definitivno rešenje je hirurška intervencija. Tada se i patohistološki razreši da li ima elemanata za malignitet. Ultrazvučne kontrole 1-2 puta godišnje.
      ass. dr Milena Velojić Golubović. Pozdrav.

Ostavite komentar