1. Pitanje broj: #35224

    Poštovana,
    Moja dijagnoza je hypothyreosis prim, ne tako davno sam otkrila da imam neki problem sa štitnom žlezdom. Možete li mi reći nešto više o svemu tome. Koliko je sve to opasno? Da li je moguće da će moja deca sutra naslediti taj problem i tome slično? Da li je moguće to regulisati i na koji način? Postoje li neki preparati tipa čajevi ili tome slično, kako ne bih ceo život pila tablete? Zanima me gotovo sve vezano za ovaj problem. Pomozite mi da to i saznam, u koliko je to u Vašoj moći.
    Unapred zahvalna Maja.

    Odgovoreno: 03. 08. 2009.
    • Poštovana,
      Hipotireoza je stanje koje nastaje zbog smanjenog lučenja i nedostatka hormona štitaste žlezde. Terapija jednostavna i efikasna, po pravilu doživotna i sprovodi se preparatima l-tiroksina, tbl. Euthyrox, letrox u dozi koja je individualna i određuje se na osnovu kontrola tsh i ft4. Najčešća doza je 100mikgr dnevno. Postoji povećan rizik za pojavu hipotireoze kod Vaše dece, ali nema razloga za posebne kontrole i brigu, šanse ipak nisu velike da se bolest javi i kod njih. Uz dobru supstituciju hormona nema nikakvih ograničenja u svakodnevnom životu i aktivnostima. Za sada nema drugih mogućnosti za lečenje.
      ass. dr Milena Velojić Golubović. Pozdrav

Komentari na pitanje: #35224

    • Nakon, dugog setanja od dokotora do doktora konacno su mi uspostavili, dijagnozu da je moja (stitna zlijezda) "uginula" da ne obavlja nikakvu funkciju pa me interesuje dali puno ugrozava zivot dali da je operisem ili da ostanem sa njom tako. ?

Ostavite komentar