1. Pitanje broj: #27860

    Poštovani,
    Imam Adisonovu bolest. Redovno uzimam lekove hidrokortizon od 20 mg 2x1, astonin h 0,1mg na tri dena edna tableta te ampule testosteron na 15 dena. Da li ta navedena bolest utiče na plodnost?
    Pozdrav.

    Odgovoreno: 02. 05. 2009.
    • Poštovani,
      Adisonova bolest uz adekvetnu supstitucionu terapiju dozvoljava normalne životne aktivnosti, tako da ne bi trebalo da bude bilo kakvih ograničenja. Terapija testosteronom nije uobičajena za primarni hipokorticizam, primarnu adisonovu bolest, kada je razlog u samoj nadbubrežnoj žlezdi. Pitanje je da li postoji problem u radu hipofize, te je potrebna nadoknada i testosterona. To eventualno može biti razlog za smanjenje plodnosti.
      Ass. Dr. Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #27860

    • Zdravi almir da stapime vo kontakt jas sum od makedonija

    • Isto i ja imam dvoe decu bolesni koristat tableti hidrokortizon 10 mg astonin 01 mg imam jdni cerkicu sta sam ga operilala vagina. Se rodi ka. Mushko sada operilala na. Zensko hocem da znam jer moze sada da ima decu ja sam isto tako boleduje od noge mora da operira dvoje noge sada sa da bude dobro da ne. Krivi neko kaze to mu je od tablete hidrokortizone hfala vam punuu

    • U hrvatskoj, a od skoro i u bih postoji hydrocortisone tablete. Lijek se zove cortef 10mg. Proizvodjac pfizer us. Ja ga uzimam na recept, a kada se kupuje kosta ok 25km.

    • Daniela Saso Iloski 17. 07. 2011.

      Javljam se iz tetovo makedonija. Moj suprug je operiran od makroadenom hipofize i svaki dan ujutro pije tab. Hidrokortizon 20mg po pola tab. Ali sada te tablete nema jer galenika ih ne proizvodi, molim vas recite mi gde mogu da ih nadem u srbiji ili bilo gde, gde ih ima. Hvala mnogo.

Ostavite komentar