1. Pitanje broj: #26087

    Pronađen mi je nodus u levom lobusu štitne žlezde promera 22x12mm, u granicama normale ft4, tsh 0. 21, normalan kalcitonin, ck, ldh na scintigrafiji se u donjem polu levog lobusa verifikuje smanjeno vezivanje. S obzirom da pregled obavljam već 6 meseci - jer su stalno tražene neke dopune analiza, doktor mi je stalno govorio da je sve u najboljem redu, da je to hladan čvor i da ga treba samo pratiti. Urađena je fnab i nalaz je sl. "izgled punktata ukazuje na folikularne lezije u štitastoj žlezdi". Nakon toga doktor mi je na poslednjem pregledu savetovao operaciju i to cele štitne žlezde u roku od mesec dana. Medicina mi je špansko selo i molim Vas za pomoć i odgovor.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 12. 04. 2009.
    • Poštovana,
      Terapija nodusa lekovima ne postoji. Ukoliko su vrednosti hormona u granicama normale jedino definitivno rešenje je hirurška intervencija. Kod Vas je nodus dovoljno veliki i nalaz citologije pokazuje promene, te je moj savet da se nodus hirurški odstrani. Patohistološki nalaz ex tempore, odnosno u toku operacije će pokazati da li je potrebno ukloniti celu žlezdu ili samo nodus.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #26087

    • jasmina kojic 29. 05. 2017.

      Danas sam uradila ultra zvuk. Rezultat je: nodus delom cisticno izmenjen velicine 16 x 7,7 mm delom sa intranodalnom vaskularizacijom. Tsh 2,44 ft 412,3 anti tg antitela 11,18 anti tpo antitela 8,22.
      Molilm Vas za tumačenje rezultata. Da li se radi o cisti ili karcinomu?  

    • Dobar vece! Meni treba misljenje nekoga strucnijeg od mene. Imam cvor na stitastoj zlezdi, koji se povecava. Poslednji nalaz je: ranije opisana promena u desnom lobusu stitaste zlezde ima tendeciju rasta, sada je promera 24x12mm. Unutrasnji zid promene je neregularan, mestimicno polipoidnog izgleda, septiran i vecim delom vaskularizovan. Desno na vratu naglasene lako uvecane lgl, promera do 14mm. Zakljucak: promena odgovara cisti sa intracisticnom, dobro vaskularizovanom proliferacijom. Da li neko moze da mi pojasni malo? Inace 15. Januara idem ponovo na kontrolu i onda kod hirurga na konsultaciju oko operacije. Unapred hvala na odgovoru. . .

    • I ja sam imao iste takve simptome i meni su isto savetovali operaciju sto sam i uradio proslo je bez ikakvih problema samo idem na redovnu kontrolu

Ostavite komentar