1. Pitanje broj: #23580

    Intresuje me šta je Hipoehogeni nodus u srednjem delu levog lobusa promera oko 6mm?  Nalaz hormona je TT4 119.45  TT3 1.64 FT4 12.88   TSh 2.193.  Recite mi o čemu se radi?

    Odgovoreno: 11. 03. 2009.
    • Poštovana,
      Na osnovu urađenih analiza hormona, funkcija štitaste žlezde je u granicama normale i nije potrebna bilo kakva terapija. Što se tiče nodusa, za sada samo pratiti, 1-2 godišnje uraditi ultrazvučni pregled. Vaša štitasta žlezda trenutno ne može biti razlog bilo kakvim tegobama.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #23580

    • Molim Vas za stručno mišljenje povodom nalaza u prilogu. Unapred hvala.

    • Zdravo majka mi je snimala ct pluća, na načinjenim parenhimima pluća uočava se u lijevom plućnom krilu apikoposteriornnom segmentu gornjeg režnja medijalno subpleuralno promjena najprije athezivne prirode. U donjem plućnom režnju lijevog plućnog krila posteriorno subpleuralno se uočava nodus dijametra 6mm oštro ograničen sa diskretnim tračkom ka visceranoj pleuri. Interseuje me koliko je to opasno, zbog toga što mi je majka operisala karcinom endometri u oktobru 2010. Godine, pa dali postoji mogućnost da se to proširilo i na pluća? Nadam se da ćete mi odgovoriti. Unaprijed zahvaljujem.

    • Postovanje doktoru! Stitna zlezda je lako uvecana heteroehogenog parenhima. U desnom lobusu se vidi nekoliko hipoehogenih nodusa od kojih je najveci velicine oko 26mm. U levom lobusu se vidi heteroehogeni nodus sa kalcifikatima, velicine oko 30 mm, kao i nekoliko hipoehogenih nodusa od kojih je najveci 13mm. Odnosi sa okolnim strukturama su korektni, hormoni miruju. Pa me interesuje da li je ovo nesto ozbiljno i je li za operaciju?

Ostavite komentar