1. Pitanje broj: #23367

    Poštovana,
    imam 29 godina i problema sa hormonom PTH, uvjek je visok. Radila sam scintigrafiju paratireoidnih žlijezda, i nalaz glasi ovako: U prvoj tireoidnoj fazi (snimci učinjeni 15min. nakon aplikacije radiofarmaka) štitna žlijezda se jasno prikazala sa intezivnim vezivanjem u lijevom režnju. U drugoj paratireoidnoj fazi (snimci učinjeni 3 sata nakon aplikacija radiofarmaka) uoči se washout, radiofarmaka iz tireoidne žlijezde sa prisutnim diskretnim zadržavanjem u donjem polju lijevog režnja. Zaključak: Opisano diskretno zadržavanje radiofarmaka u predjelu donjeg pola lijevog bi moglo ići u prilog početne hiperplazije donje lijeve paratireoidne žlijezde. Preporučuje se kontrola PTH i kontrolna scintigrafija za pola godine. Molim Vas da mi pojasnite ovaj nalaz i šta znači hiperplazija, koliko je sve ovo opasno, ima li lijeka i kako se liječi? Da li se ovo samo prati ili se mora raditi operativni zahvat?
     Unaprijed zahvalna.

    Odgovoreno: 05. 03. 2009.
    • Poštovana,
      Primarni hiperparatireoidizam se karakteriše povećanjem parathormona, koje obično nije visoko ali prelazi gornje granice normalnih vrednosti. Promene koje nastaju su posledica resorpcije kostiju i povećanja nivoa kalciju u krvi. Najčešće se manifestuje stvaranjem kamenaca u bubrezima, ređe značajnim promenama u kostima. Neophodno je detalnjo ispitivanje i postavljanje tačne dijagnoze. Najčešći uzroci u adenom, tumor, jedne paratireoidne žlezde ili hiperplazija, uvećanje i pojačana funkcija sve 4 paratireoidne žlezde. Terapija je u svakom slučaju hirurška, nema leka koji bi smanjio ličenje PTH.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #23367

    • Poštovani,
      pre četiri godine sam operisala paratiroidnu žlezdu, bio je adenom. Sve sam redovno kontrolisala i sve je bilo u redu, ali pre par dana su mi se pojavile kvrge na vratu i glavi. Bila sam kod doktora i nakon pregleda su rekli da sumjaju na hočkins. Još uvek čekam neke analize i preglede. A ono što mene zanima je povezanost između paratiroide i hočkinsa. Da li uopšte postoji sumnja da su te dve stvari povezane. Hvala

Ostavite komentar