1. Pitanje broj: #19660

    S poštovanjem,
    Oba režnja štitne žlezde su uvećana, grube ehostrukture parenhima, sa više nepravilnih, hipoehogenih zona, tako da u celini izgledaju hipoehogeniji. Dimenzije desnog režnja iznose 25x25x60mm, a levog oko 22x25x55mm. Dg Struma difusa gl. Thyreoidee Thyreoiditis i.o. Radila sam analizu krvi, rezultati su, Anti TPO At 939,0 ref vrednost je do 35,0. Auto At na TSH receptore 3,8 ref vredn. do 2,0. S-TSH tireostimulativni hormon 0,05 , S-FT4 (slobodan) 44,70..
    Molila bi Vas za mišljenje..imam 27 godina..ovo mi je ustanovljeno pre četri nedelje..kao terapiju sam dobila TIASTAT i PROPRANOLOL. Rečeno mi je da treba da se operiše...ali još je sve na čekanju...zašto sam dobila lek za srce?! Nisam dobila nikakva objašnjenja. Da li mogu da se bavim fizičkim aktivnostima?
    Unapred zahvalna,
    Jelena Radivojević

    Odgovoreno: 24. 01. 2009.
    • Poštovana, Kod Vas je postavljena dijagnoza hipertireoze koja se mora lečiti. Jedan od lekova je i Tiastat joji se mora uzima u dovoljnoj dozi i dovoljno dugo. Terapija traje do dve godine. U početku su doze veće, i 3 tablete dnevno, pa se uz kontrolu hormona doza redukuje. Ne sme se prekinuti sa terapijom kada tegobe prestanu, što se dešava relativno brzo, i posle 3-4 nedelje. Propranolol je dopunska terapija i treba se redovno uzimati, kao i sedative po potrebi. U početku lečenja ipak se savetuje mirovanje i pošteda od rada 1-2 meseca. Milsim da sada nema potrebe razmišljati o hirurškoj intervenciji ass.dr Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #19660

    • Poštovani, u februaru mi je dijagnostikovana hipertireoza i struma. Tsh 0,01. Terapija Tiasta 20 mg mesec dana cela tableta zatim po 1/2. Pre 3 nedelje sam proveravala hormone i TSH mi je bio 19,13, doktor mi je smanjio na 1/4 Tiastan i danas kada sam proveravala tsh 4,25. Da li treba da se ukine lek? Hvala.

    • Poštovani, dobila sam nalaz iz centra za štitnu žlijezdu pa vas molim da mi ga pojasnite. Uzv: štitna žlijezda nehomogene ehostrukture, sa hipoehogenim zonama u oba režnja. T4 12, 2/tsh 0, 0 urađena punkcija, citološki nalaz ts chr hashimoto, dg. Hypothyreosis prim sub th-ts chr hashimoto terapija-letrox 5o mcg 1x1 tabl ujutro tri dana, ostale dane 1/2 (25 mcg) . Zahvaljujem.

Ostavite komentar