1. Pitanje broj: #19284

    Poštovana,
    Kontaktirao sam Vas pre dva meseca u vezi mojih tegoba sa štitnom žlezdom i simptoma kao što su nemir, napetost, osećaj neke nestabilnosti sličnoj vrtoglavici, tahikardije, palpitacije i sličnih. Da Vas podsetim, rezultati analiza su bili hormono štitne žlezde gde mi je TSH bio ispod 0,04 dok mi je free T4 bio povišen … 32,4…. Na ultrazvuku štitne žlezde doctor je rekao da je sve u redu, da je štitna žlezda homogena, dobra, ne vide se nikakve promene ali mi je zbog rezultata dijagnostikovao hipertireozu i dao mi PTU tablete 2x1 i Propranolol 2x1/2 mesec dana, a posle toga 2x1/2 PTU. Prošlo je 7 nedelja od počinjanja terapije, nakon tri nedelje već mi je bilo bolje, skoro sasvim bez tegoba, posle mesec dana sam smanjio PTU na 2x1/2 kako mi je rečeno, da bih 20 dana nakon smanjivanja ponovo počeo da imam tegobe doduše ne tako izražene kao ranije ali taj osećaj nestabilnosti i straha, napetosti… pošto i dalje pijem Propranolol, nemam toliko problema sa tahikardijama, palpitacijom i ostalim srčanim smetnjama.
    Da li se povratak tegoba može pripisati smanjenju terapije? Uskoro će i kontrola kod endokrinologa ali bih bio zahvalan na odgovoru.
    Hvala unapred na odgovoru.
    Nenad

    Odgovoreno: 18. 01. 2009.
    • Poštovani, Ukoliko se postavi dijagnoza hipertireoze, neophodno je adekvatno lečenje lekovima Tiastat ili Propilthyouracil. Mišljenja sam da je početak terapije morao da bude sa većom dozom leka, pogotovu ako su tablete koje ste koristili od 50mg. i da je smanjenje doze na 2x1/2 sprovedeno prebrzo. Ukoliko su hormoni ponovu povišeni mora se početi sa terapijom od početka sa visokim dozama leka. Inače lečenje hipertireoze lekoveima traje 1-2 godine i veoma je bitno ne prekidati korišćenje leka u propisanoj dozi i pored potpunog nestanka tegoba. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar