1. Pitanje broj: #18569

    Imam mikroadenom hipofize od 2006 godine koji je bio veličine 0,8x0,6centimetara koristila sam bromergon i sledeća kontrola magnetne rezonance je pokazao da je se mikroadenom smanjio i veličina mu je 0,45 centimetara, ali je se pored tom adenoma pojavila i manja cista pinealne glandule koja je 6 mililmetara ta kontrola je bila u 2007 godini tačnije u maju. Moj doktor mi je samo rekao da nastavim piti bromergon 2x1. Takođe moja ponovna kontrola magnetne, koja je bila u 2007 i to u septembru, pokazuje da je se smanjio i veličina mu je 0,36 centimetara, a da bi se na dogovor mog doktora endokrinologa i neurohirurga meni ukinula terapija i za samo 20 dana meni je nivo prolaktina dosegao veličinu do 9000 i mikroadenom kojeg sam kontrolisala povećao i veličina mu je 5,7 milimetara Ponovo su mi uključili terapiju bromergon 2x1 i na zadnjoj kontroli magnetne rezoinance je bio 3 milimetra.
    Mene tačnije zanima da li je za mene bolje da ga operišem ili šta da radim, takođe imam i smetnje sa vidom. Kada radim nalaz vidno polje pokazuje mi isključenje sljepe mrlje i to na mjestu I1 I2 bojim se da me doktori ne zapuste, jer mi do sada nisu ništa konkretno rekli, samo kažu da koristim bromergon 2x1.
    Unaprijed hvala

    Odgovoreno: 07. 01. 2009.
    • Poštovana, Medikamentozna terapija prolaktinoma je obično veoma uspešna i postiže se kako smanjenje prolaktina, tako i smanjenje samog tumora. Kako se radi o malim tumorima veličine ispod 1cm, obično nema tegoba u smislu glavobolje ili oštećenja vida. Ukoliko se lekovima ne postižu trajni rezultati trebalo bi razmisliti u hirurškoj intervenciji kao definitivnom rešenju. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar