1. Pitanje broj: #18011

    Poštovana doktorice,
    prije tri godine sam imala problema sa štitnom žlezdom. Dobila sam terapiju i nakon tri mjeseca sve je bilo u normali. Prije par mjeseci počeli su simptomi: lupanje srca, znojenje, gušenje pa sam uradila test za štitnu zlijezdu i nalazi su FT4-RIA 0,90, FT3 2,34, i TSH 1,67 MAK:183,7 i TRAK: 0,4 i doktor mi je rekao da imam Thyreoditis Hashimoto.
    Da li je potrebna terapija i da li su navedeni simptomi rezulat rada štitne žlijezde i da li postoji prirodni način terapije?
    Hvala

    Odgovoreno: 27. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Napisane vrednost hormona se ne mogu uklopiti jedne s drugima. Jedino ako se radi o nekim jedinicama koje se ne koriste tako često i koje su različite od uobičajenih koje se kod nas koriste. Ponovite nalaze hormona ili napišite jedinice u kojima su rađeni. Hašimoto tireoidit je hronično autoimuno zapaljenje štitaste žlezde i nema lečenja sve dok su vrednosti hormona normalne. Postoji sklonost ka smanjenju lučenja hormona i onda je potrebna njihova nadoknada lekovima. Kontrole hormona 1-2 puta godišnje.
      Ass. dr Milena Velojić Golubović

Komentari na pitanje: #18011

    • Dg threoditis chr, nodus lobi sin gt. . Kilazu sam izgubila za 3 meseca 16 kg. Sad svaki dan gubim skoro pola kg. Nalazi; t3-12. 9 t4; 41. 2 antitpo ab 328. 9 anti tg ab 337. 2calcitonina 1. 08 malo se nekipu kada se gushim. . . Znojim se ali to mislim da je normalno posto je vrucina. . . . Pre 23 godina imalasam eritema sarkoidosis dali ye posledica toga ili nesto drugo. . . Çekam odgovar puno vam hvala

Ostavite komentar