1. Pitanje broj: #17467

    Poštovana Dr,
    pre pola godine diagnostikovana mi je hipertireoza, tj struma diffuza, štitna žlezda nema fokalnih promena, blago difuzno uvećana. Na poslednjoj analizi bili su sledeći rezultati t3-3,3, t4-180 i tsh-0,006. Krvna slika mi je bila u redu. Pijem PTU tablete 3x50mg trenutno, a kontrola mi je uskoro. Medjutim pre nekolika dana počela su kolena da me bole i krckaju. Takodje, na desnoj cevanici (koja me isto boli) sam primetila dva meka čvorića slična nakupini celulita. To me jako prestrašilo, s obzirom da mi se nekako iznenada pojavila bol u kostima. S obzirom da mi je reumatoidni faktor u krvi bio pozitivan (4.8).
    Da li treba da odem da se prekontrolišem na reumatoidni artritis, obzirom da je i on auto imuno oboljenje i kom lekaru da se javim: reumatologu, imunologu ili kome već? Kakve pretrage krvi da uradim? Inače imam 34 godine i 9kg viška koje sam nabacila otkako koristim terapiju za štitnu žlezdu.
    Unapred zahvalna.

    Odgovoreno: 23. 12. 2008.
    • Poštovana,
       vrednosti hormona bi trebalo da budu posle pola godine terapije u granicama normalnih vrednosti. Mislim da je neophodno korigovati Vašu terapiju bilo promenom doze ili promenom leka. Verovatno da tegobe koje opisujete nisu posledica hipertireoze te bi svakako došao u obzir pregled reumatologa. Dobijanje u telesnoj težini je posledica smirivanja hipertireoze i usporavanja prekomernog metabolizma koji je postojao na početku bolesti. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar