1. Pitanje broj: #17177

    Poštovani Dr,
    Ja sam 23 devojka koja ima redovne seksualne odnose, ali stalno se dešava da mi izostaje menstrualni ciklus. Kad se desilo da za redom nemam (6 meseci) otišla sam prvo ginekologu, endokrinologu, uradila Magnetnu rezonancu, očni pregled vidno polje, i ustanovilo se da nivo prolaktina je povišen nego normalan, ali je manji od 1000 već tri puta sam uradila analize, sve ostale prethodno napomenute analize su u normali i sve ostalo je super, osim prolaktin. Nikad nisam imala iscedak iz grudi. Imala sam terapiju bromergon (manje od mesec dana), gde sam dobila posle mesec dana uzimanje te tablete, ali se nivo prolaktina nije smanjio. Podnela sam Bromergona bez ikakvih problema. Zatim imam sada DOSTINEX kao terapiju dva puta nedeljno, ali kad sam popila prvu polovinu tableta, imala sam takve reakcije, ubrzano lupanje srca, tešku glavobolju i jaku nervozu...Na svoju ruku sam prestala, ali doktor me ubedjuje da je ovo zadnji lek na tržištu i da je najbolji za sad za problem kod povećanog prolaktina. Iskreno kad sam pročitala nus pojave od uzimanja leka, ne usudjujem se opet da uzimam (opadanje kose, narušen rad nadbubrežnih žlezda, bolovi u srcu itd.) Magnetna rezonanca je pokazala super rezultate, nikave tumore, ništa...
    Zato molim Vas, jer sam iz Makedonije i nemamo dobre endokrinologe, pa molim Vas za odgovor bilo kakav ili instrukciju gde mogu da mi daju neku konsultaciju (neki doktor - endokrinolog), jer smatram lično da ipak u Srbiju imate bolje medinski sastav u svakom pogledu.
    Hvala unapred na razumevanju,
    Nadica Skoplje

    Odgovoreno: 20. 12. 2008.
    • Poštovana, Povećanje prolaktina i sa vrednostima ispod 1000 može biti razlog za izostanak menstrualnog ciklusa i najčešći je razlog ženskog steriliteta. Terapija je uglavnom efikasna i jednostavna, primenom bromokriptina, bromergona. Terapija bi trebalo da se sprovodi sigurno duže od onoga koliko ste Vi uzimali Lek, i u adekvatnoj dozi, koja je individualna. U našim uslovima je mnogo šira upotreba bromergona u odnosu na dostinex, pa tako i u Nišu, te su iskustva sa ovim drugim lekom mnogo manja. Moj savet je da se vratite terapiji bromergonom, više meseci uz postepeno povećanje doze do one koja pokaže rezultate. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar