1. Pitanje broj: #17036

    Poštovani,
    Na prvoj NMR ustanovljen mi je mikroadenom (radjena zbog variranja prolatina) posle toga radjen prolaktin u dnevnom profilu koji je u granicama kao i svo ostali hormoni. Imam redovne cikluse i dokazane ovulacije. Radila sam 4 IUI i 1 ivf sve neuspešno. Endokrinolog je došao do zaključka da mikroadenom u mom slučaju nije razlog ne ostajanja u drugom stanju i uputio me da ponovim magnetnu rezonancu za 6 mesci da se vidi da li mikroad. raste. U prvoj mangetnoj rez. nisu navedene dimenzije tumora, ali je endokrinolog na osnovu snimka zaključio da se radi o mikroadenomu. Rečeno mi je da njih ima više vrsta i da jednini mikroadenom koji se leči lekovima je prolaktinom (bromergon, dostinex) a pošto se kod mene ne radi o prolaktinomu samo će mi pratiti da li raste- znači nema terapije. Kaže da operacija ide kad su preko 1 cm, ali u većini slučajeva oni su ne funkcionalni i ne rastu.
    Možete li mi reći nešto kakve to vrste postoje? Da li u mom slučaju ipak on može biti razlog steriliteta? Napominjem da su nam svi nalazi uredni i kod mene i kod supruga (sa ginekološke strane već 5 godina osim asa koje nismo radili). Postoje li još neke analize, osim hormona, koje je poželjno uraditi?

    Odgovoreno: 14. 12. 2008.
    • Poštovana,
      postojanje tumora hipoefize, ukoliko su sve hromonske analize u granicama normale, ne bi trebalo da samo po sebi bude razlog za probleme sa ostajanjem u drugom stanju. Terapija se sprovodi u zavisnosti od njegove veličine i hormonske aktivnosti. Prolaktinom i popećanje prolaktina je moguće lečiti lekovima, ostali uglavnom zahtevaju hiruršku intervenciju. Veći tumori od 8mm, makro aednomi i kada ne sekretuju veće količine nekog hormona se po pravilu operišu.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar