1. Pitanje broj: #16962

    Poštovana doktorka,
    Anemična sam od malena, a majka i tetka imaju poremećaje štitne žlezde. U pubertetu sam lečila depresiju i to sam izlečila, ali godinama sam jako osetljiva na hladnoću, često umorna i slaba, sa lošom cirkulacijom, lenja itd. Uspešno sam završila težak fakultet, sad sam i na magistarskim studijama. Pišem Vam ovo da biste imali uvid u situaciju i odgovorili mi na pitanja koja me jako plaše i brinu.
    Pre godinu dana sam izašla iz osmogodišnje veze na ružan način. Abortusom. Od tada sam još umornija i pasivnija. Naglo sam se ugojila i išla na sva moguća ispitivanja, kao i kod psihijatra i na svim poljima je sve ok, osim što su mi našli subkliničku hipotireozu, ali mi nisu dali lek dok Tsh nije skočio na 7. Sada već tri meseca pijem eutiroks 25. Opada mi kosa, gojim se, lenja sam, pospana i često mi je hladno. Moj psihijatar i dalje tvrdi da to ima veze samo sa hipotirozom i da nije depresija. Moje pitanja su sledeća. 1.Da li mi mogu pomoći vežbe kao što je aerobik, joga, trčanje, pilates, plivanje i slično. 2. Da li je uzrok moje subkliničke hipotireoze u tome što sam nakon raskida veze i abortusa godinu dana jako patila i loše spavala i loše se hranila? 3. Da li ovaj poremećaj može da se ublaži ili izleči pored lekova, ishranom, čajevima, vežbama, zdravim načinom života? 4. Da li se ikada može izlečiti? 5. Da li može biti znak ili simptom neke bolesti mozga? to me jako plaši... npr da ću postati dementna.. jer dosta sam uzgubljena, a to mi teško pada, jer sam nastavnica i u stalnom sam kontaktu sa decom i primećujem da nisam više tako brza u razmišljanju kao ranije. 6. Kako da se upustim u bilo kakvu novu vezu sa bilo kim kad se osećam manje vrednom, ovako iznenada ugojena, slabe koncentracije, zimogrožljiva, nervozna, pospana i pasivna?
    Ima li ikakvog izlaza iz ove situacije.
    Unapred hvala na odgovoirma

    Odgovoreno: 14. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Hipotireoza i subkilinička hipotireoza kod mladjih ljudi zahtevaju terapiju. Ona se sprovodi preparatima L-tiroksina u dozi koja je individualna za svakog pacijenta. Obično nema bilo kakvih neželjenih dejstava i postojanje tegoba najčešće znači da je doza leka neodgovarajuća. Na žalost hipotireoza je hronična, doživotna bolest i terapija ostaje za stalno. Razlozi za nastanak hipotireoze obično nisu važni, i samo je potrebno pravilno lečenje. Povećanje fizičke aktivnosti će svakako doprineti da se bolje osećate, bićete u boljoj kondiciji i lakše će se regulisati telesna težina.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar