1. Pitanje broj: #16939

    Imam 31 god. i primarni hiperparatireoidizam. U stvari bila sam u bolnici na ispitivanju i konačna dijagnoza nije postavljena, jer se očekuje: scintigrafija, CT abdomena, DEX sreening, kortizol, NMR hipofize (prolaktin je uvečan:1010,950,833 ref.vr. je od 100-700). PTH je 95 (ref. vr. 0-75) Ca je 2.65, fos. je na donjoj granici, kateholamini su u redu, eho abdomena je ok, pluća takodje, osteoporoze nema, gustina kostiju ok. Inače, majka ima dijagnozu MEN I i operisala je PHPT. Sestri je (28 god, bez tegoba) Ca 2.84, PTH je 137, a dnev.prof. prolaktina je 1414, 850 i 512(100-700) i tek treba da ide na dalje ispitivanje. Ja sam 3 god u braku i zbog steriliteta sam krenula u osnovna ispitivanja i tako došla do ovih nalaza, jer inače nemam nikakve tegobe, osim opstipacije.
    Molila bih Vas da mi kažete da li je operacija hitna ili može li da se leči i koliko može da se odloži operacija i kakva je ona uopšte? Jedina terapija mi je Alendronat radi spuštanja kalcijuma, pa me i interesuje zbog čega to pijem, ako je operacija neminovna i da li i kada mogu da nastavim lečenje kod ginekologa mada su mi sa te strane svi rezultati ok , osim prolaktina.
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 14. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Primarni hipeparatireoidizam se često sreće u kombinaciji sa drugim endokrinološkim bolesti i kod više članova porodicie. Neophodna je dobra dijagnostika i utvrđivanje razloga za nastanak povećanja PTH, adenom ili hiperplazija žlezdi. U odnosu na to se određuje i tip hirurške intervencije,koja je jedina mogućnost lečenja. Povećanje prolaktina se mora posebno isoitati i lečite.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar