1. Pitanje broj: #16646

    Poštovana,
    pre mesec dana mi je dijagnostikovana komplikovana cista na desnom režnju tiroideje. Hormoni kao i tireoglobulin su mi u redu. Od svih analiza, smanjeni su mi ukupni proteini. Imam jutarnju blagu otečenost podkolenica, često osećam umor i povremeno ekstrasistole. Totalna tireoidektomija mi je zakazana na onkološkom institutu.
    Kakv odnos imaju proteini i rad štitne žlezde i ima li šanse da umor i ta otečenost nogu prestanu po operaciji. Da li treba da očekujem promene u psiho-fizičkom smislu po operaciji i supstitucionoj terapiji?
    Unapred hvala

    Odgovoreno: 10. 12. 2008.
    • Poštovana,
      Ukoliko su vrednosti tireoidnih hormona u granicama normalnih vrednosti ne mogu se Vaše tegobe objasniti postojanjem ciste u samoj žlezdi. Nakon odstranjenja cele tireoidne žlezde biće neophodno sprovesti terapiju nadoknade hormona preparatima l-tiroksina (tbl.Euthyrox) u dozi koja je individualna i određuje se na osnovu kontrole hormona. Terapija je doživotna, veoma jednostavna i efikasna, i ne bi trebalo da da bilo kakva neželjena dejstva ako se sprovodi u odgovarajućaj dozi.
      ass.dr MIlena Velojić Golubović

Ostavite komentar