1. Pitanje broj: #16241

    Poštovana,
    moj otac ima 56 godina, već 20 godina je dijabetičar, i 10 godina je na inzulinu. Kod njega su se razvile apsolutno sve komplikacije ove bolesti : retinopatija, 3 tranzitorne ishemične atake, kardiomiopatija dekompenzativa, nefropatija ( desni bubreg hidronefroza gr.3, a levi gr.2- GFR 31,4 ), gastroenteropatija sa čestim opstipacijama, polineuropatija, te nekoliko puta lečeno dijabetično stopalo. Jedva pokretan. Unazad dve godine nadjen mu je i adenom prostate ( imao je otežano mokrenje ). Zadnjih pola godine ima stalnu urinarnu inkotinenciju i do 10 puta dnevno, što na njegovu psihu jako loše utiče - tvrdio je kako mu je urolog pre pola godine oštetio prostatu uvodjenjem kako kaže neke "sajle" jer pre toga nije mogao mokriti. Od terapije uzima inzulin 4xdnevno,1x monizol, i 2x lasix.
    Molim Vas da mi odgovorite da li bi mogao koristiti lek detrusitol ili neki drugi sličan lek za urinarnu inkontinenciju, sa obzirom na njegove raznovrsne tegobe ili da li bi se mogao podvrgnuti operativnom zahvatu prostate, te mi recite koji je u stvari razlog inkontinencije i šta lečiti.
    Unapred zahvaljujem na odgovoru i izvinjavam se zbog opširnosti.
    Zbunjena kćerka

    Odgovoreno: 08. 12. 2008.
    • Poštovana, Šećerna bolest je hronično progresivno oboljenje, odnosno stalno se javljaju nove komplikacije i zahteva stalno intenziviranje terapije. Na žalost, hronične komplikacije vremenom postaju veoma ozbiljne i praktično postaju glavni razlog sa sve tegobe pacijenta. Protiv njih se veoma teško borimo i jedino što možemo je da eventualno usporimo njihovo dalje napredovanje. Sigurno je da one zahtevaju i uključivanje u lečenje lekara drugih specijalnosti osim endokrinologa - kardiologa, neurologa, oftalmologa, nefrologa i drugih. Ukoliko ima mogućnosti za lečenje pojedinih problema sigurno da ih treba sprovesti, a glikoregulacija će se održavati korekcijom doze insulina ukoliko je to potrebno. Što se tiče hirurške intervencije odlučujuću reč će verovatno imati kardiolog u proceni mogućnosti da se ona izvede. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar