1. Pitanje broj: #16220

    Poštovana,
    Pre 10 ak dana ste mi odgovorili vezano za moje pitanje u vezi tiroidne žlezde i mojih tegoba koje traju dva meseca. Ponovo sam uradio TSH i T4 hormone za svaki slučaj, iako su rezultati od pre 2 meseca bili u normali i sada su bili nepovoljni TSH mi je manji od 0.04, a T4 mi je 32 (ref vr su od 10 do 24). Otišao sam kod endokrinologa na pregled, i uz štitne žlezde. Štitna žlezda je sasvim u redu, kaže doktor homogena, bez promena, ali na osnovu hormona mi je dijagnostikovao hipertireozu i prepisao mi PTU tablete 2x1 tableta narednih mesec dana i Propranolol 2x1/2 tableta.
    Intreresuje me Vaše mišljenje u vezi ovoga, kao i da li mi možete nešto više reći o korišćenju ova dva leka, da li ima nekih neželjenih dejstava, da li moram paziti šta još uzimam, interakcija sa drugim lekovima, da li u slučaju netolerancije na lek, se to odmah manifestuje u nekom obliku ili treba neko vreme. Prvi put imam neku hroničnu bolest, pa sam malo uznemiren u vezi daljeg načina života.
    Hvala Vam unapred

    Odgovoreno: 08. 12. 2008.
    • Poštovani, Sigurno je da su vrednosti hormona nešto što treba ispoštovati, ali u svakom slučaju bi oni trebalo da se uklope u kliničku sliku, odnosno u Vaše tegobe. Mislim da bi trebalo to sve sagledati ponovo i ne lečiti samo rezultate nego Vas. Ultrazvučni nalaz je takođe nešto što malo buni u celoj priči. Malo je verovatno da on bude potpuno normalan u hipertireozi. A što se terapije tiče ukoliko se postavi dijagnoza nju sigurno treba lečiti, ali mislim da su doze lekova, pre svega PTU, male za početak terapije. Moj savet je da se Vaše stanje ponovo ispita i utvredi da li ima poremećaja štitaste žlezde ili ne.

Ostavite komentar