1. Pitanje broj: #15604

    Poštovani,
    Već dva meseca imam razne somatske tegobe, tipa ubrzan rad srca, ponekad povišen pritisak, kao neka teskoba u grudima, ponekad i teže dolazim do vazduha, nemogućnost da zaspim duže vreme u toku noći, isprekidan san, budjenje u toku noći i nemogućnost ponovo da zaspim... u tim kako ih ja nazivam napadima, imam neki čudan osećaj, nije nesvestica i vrtoglavica u klasičnom smislu, nego kao da ću se onesvestiti i klecaju mi noge, osećam se nestabilno i oblije me hladan znoj. Uradio sam pretrage kod interniste, laboratorijske analize, holter EKG, pregled oftamologa... svi nalazi su bili ok, tako da mi je internista zaključila da je u pitanju anksioznost. Rezultati laboratorijskih analiza su bili SE - 14 (4-10), Fibrinogen 4.19 (2-4) ali i CRP titar koji je 2.5 (0-5) koji je po ovome dobar i rekla je da je to neko malo zapaljenje, može biti i kvaran zub ili od virusa ili tako nešto... . ukupan Holesterol mi je 4.06 (pozeljno manje od 5.2), Trigliceridi su mi 0.71 (manje od 1.7 pozeljno), LDL holesterol mi je 2.9 (manje od 3.4 pozeljno) ali mi je HDL holesterol 0.84 (preko 1.6 pozelno, manje od 1 visoko rizicno!!! Doktorka je rekla da je to ok, iako je HDL tako nizak, jer mi je LDL dobar i odnos je dobar, pa kao da je to ok Glukoza 5.24 (4.1-5.9), Kreatinin 64.7(62-106), Urea 4.3 (2.14-8.3) AST 16 (0-37) ALT 27 (0-41) LDH 155 (135-225) Gvozdje 27.7 (10.6-28.3), Kalijum 4.1 (3.5-5.1) Natrijum 141 (136-148) Trombociti 380 (150-450) Leukociti 8.6 (4-10) Eritrociti 5.08 (4.2-6) TSH hormon mi je 0.32 (0.4-4) a Free T4 mi je 23.3 (10.3-24.4)..
    Razgovarajući sa nekim ljudima koji su imali problem sa štitnom žlezdom, rekli su da su imali slične simptome... Internista je rekla da po njenom mišljenju nije štitna žlezda, radila je i internistički pregled, pipala glavu, vrat, itd.... Ona je rekla da su ovi nalazi Ok, ali ako bih mogao da čujem i Vaše mišljenje, bio bih Vam zahvalan.....
    Srdačno,
    Nenad

    Odgovoreno: 23. 11. 2008.
    • Poštovani,
      Sudeći prema navedenim biohemijskim i hormonskim analizama, razlog za vaše tegobe nikako ne bi mogla da bude štitasta žlezde. Kod oboljenja žlezde, ovde bi došlo u obzir povećano lučenje hormona, tegobe su stalne, neprestane, nikako u vidu napada sa periodima bez tegoba, jer je i povećanje hormona konstantno. ass.dr MIlena Velojić Golubović

Ostavite komentar