1. Pitanje broj: #15595

    Poštovana,
    Ukratko, probleme sa štitnom žlezdom imam od 1994. godine kada mi je konstatovana Basedowljeva bolest. Nakon 6 godina došlo je do spontane konverzije hiper u hipo, te mi je dijagnostikovan hipotireoiditis, odnosno, Hashimoto. Poslednjih par godina sam na 200mg Eutyrox-a dnevno. Prosle nedelje na kontroli TSH je iznosio 0.01 (telefonom sam dobila tu informaciju) i lekar je preporučio da dozu Eutyrox-a smanjim na 150mg. Kontrolu sam radila u privatnoj klinici u Zaječaru kod Dr N. Paunkovića.
    Kako je moguće da je nivo TSH tako mali? Da li predlažete možda još neka ispitivanja? S obzirom na to da živim u Boru, a ovde nemamo endokrinologa, mogu li sa uputom doći kod Vas na pregled? Unapred hvala na odgovoru.

    Odgovoreno: 23. 11. 2008.
    • Poštovana, Terapija hipotireoze se sprovodi lekovima koje uzimate, o određivanje doze je individualno za svakog pacijenta. Podešavanje doze se radi na osnovu kontrole hormona, pre svega TSH i T4, ali i stanja pacijenta, odnosno postojanja simptoma nedostatka leka ili prevelike doze. Samo na osnovu vrednosti TSH koju navodite trebalo bi smanjiti dozu leka, ali treba imati u vidu i ostalo, da li Vi imate neke smetnje ili ne. Što se tiče Vašeg dolaska u Niš sigurno je da nije problem da kontrolu sa novim nalazima obavimo na Klinici za endokrinologiju. Sa pacijentima u ambulanti radim svake srede od 08h. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar