1. Pitanje broj: #15546

    Sa 10 godina života razbolela sam se od hipertireoze. Pila Favistan, Inderal...sredila hormone...u medjuvremenu odrasla...vodila normalan život, udala se, rodila dete...sa 28 god. usled nesvakidašnjih simptoma sa kojima sam se suočavala, izvadila sam krv u nameri da proverim hormone. TSH vrednosti su bile 15. Pijem Euthyrox 50...1 tabletu dnevno ...već skoro meseca dana. Jasno je da je terapija doživotna, nisam upućena u hipotireozu, saznajem svakodnevno putem interneta..
    Moje pitanje je: kada ću i da li ću se ikad više osećati normalno, jer sada nemam snage, bezvoljna, beživotna.. non stop bih spavala, ne želim, ne mogu i ne umem da se osećam ovako loše, jer sam vrlo energična i nasmejana mlada osoba, sada sam svega toga lišena...Takodje me zanimaju kg-ami, ugojila sam se 8 kg.. Čitala sam da je gojenje neminovno..mada ja nemam problem sa stolicom sada..svakodnevno imam pražnjenje creva...Zatvor sam imala pre 2 meseca i jedva sam se izborila s tim. Kosa mi strašno opada i nemam snage da hodam, radim bilo kakve fizičke poslove u kući.
    Molim Vas da mi odgovorite na moja pitanja, jer sam vrlo konfuzna, nesrećna i zbunjena. Želim da budem ona ista Marija koja se smeje i uživa u životu...
    Hvala unapred..
    S poštovanjem,
    Marija Vojnović Novi Sad

    Odgovoreno: 22. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Relativno često posle lečenja povećane funkcije štitaste žlezde dođe do smanjenog lučenja hormona, te je potrebna nadoknada u obliku preparata l-tiroksina, Euthyrox. Terapija je jednostavna, efikasna i doživotna i jedini problem je određivanje doze leka koja je individualna za svakog pacijenta. Verovatno je da je Vama potrebna nešto veća doza jer tegobe koje navodite odgovaraju i dalje postojanju manjka hormona. Uz odgovarajuću terapiju trebalo bi da se osećate potpuno zdravo i da ne postoje nikakva ograničenja u svakodnevnom životu.
      ass. dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar