1. Pitanje broj: #15063

    Poštovana dr,
    Moja ćerka je operisana 04.11.2008. DG. St.post thyreoidectomiam totalis PH sruma colloides Otpočeti suspstituciju sa tbl. Tivoral 100 nmg,1x1 Kontrola za meseca dana sa nalazom T3, T4, TSH. Gore navedeno je izveštaj lekara-hirurga..12. 11. 2008.
    Molim Vas, danas je treći dan kako pije lek Letrox i ima vrtoglavice, lupanje i nepravilan rad srca, puls oko 115. mučninu. Hirurg nam je rekao da kod endokrinologa ide tek za 2.meseca. Uplašena sam, ne znam da li da čekam ta 2 meseca:( I, da li je ova vrtoglavica i ostali navedeni siptomi kod mog deteta (ima samo 19.god) reakcija na lek..koja je normalna ili šta?
    Preplašena sam:(
    Hvala unapred i pozdrav

    Odgovoreno: 16. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Nakon potpunog odstranjenja štitaste žlezde obavezna je doživotna nadoknada hormona lekovima. Terapija je veoma uspešna i ne bi trebalo da ima bilo kakvih nuspojava. Jedini problem može biti određivanje odgovarajuće doze leka, koja je individualna za svakog pacijenta i radi se na osnovu rezultata hormona i stanja pacijenta. Moguće je da treba korigovati dozu i da su potrebne češće kontrole nego što je rečeno. Uz pravilnu terapiju ne postoje bilo kakva ograničenja u ponašanju i aktivnostima pacijenata. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar