1. Pitanje broj: #14906

    Imam 39 g, živim u Kanadi. Na moju inicijativu sam zatražila da uradim hormonalni test i test za tiroidnu . Rezultati su pokazali da hormon PROLACTIN je 47.0  i ANDROSTENEDIONE je 9.4 .Moja doktorica je rekla da možda je u pitanje neki tumor, da bude Prolactin tako visok i šalje me na CT scan.
    Molim Vas da mi predložite šta još moguće da testiram, jer ovde se čeka za CT scan i po 6 meseci. a baš me zabrinula, jer predvidela je neki simptom bolesti, a još nije detaljno ispitano.
    Unapred zahvalna

    Odgovoreno: 13. 11. 2008.
    • Poštovana,
      Postoji problem u interpretaciji rezultata, jer se očigledno granice normalnih vrednosti ispitivanih hormona ralikuju od onih u našim laboratorijama, tako da nemam predstavu o kakvom uvećanju hormona se radi. U principu svako značajno uvećanje prolaktina zahteva i morfološko ispitivanje hipofize, odnosno CT ili NMR hipofize. Ukoliko ima i simptoma hiperprolaktinemije (galaktoreja, poremećaji menstrualnog ciklusa) treba započeti medikamentoznu terapiju bromergonom, koja može biti uspešna ne samo po pitanju smanjenja vrednosti prolaktina, već i smanjenja, pa i gubitka manjih tomora, prolaktinoma.
      ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar