1. Pitanje broj: #14880

    Poštovanje,
    imam 51 godinu, u martu ove godine uočeno mi je uvećanje štitne žlezde sa desne strane. Uradjen mi je UZ štitne, gde se u desnom lobusu uočava nodus promera 16 milimetara, naglašeno vaskularizovan. U levom lobusu se opisuje nodus promera 7 milimetara, LGL nisu uvećane. Uradjena je i sintigrafija: desni lobus u laterarnoj polovini izmenjen sa afunkscionalnim nodusom. U hormonskom statusu bez odstupanja od referentnih vrednosti. Kalcitonim manji od 2. Izvršena punkcija: velika količina koloida,disperzni limfociti i grupice povećanih polikulskih ćelija sa tamnim jedrom, po mišljenju patologa odgovara hiperplastičnom adenomu. Po savetu endokrinologa i hirurga izvršena operacija 26. septembra tekuće godine. Završne dijagnoze: E04. Struma nodusa gl.thyreoideae. Adenoma afuncionale l.dex. Euthyreosis.OP: Loboistothemectomia l.dex. resectio partialis lobi sin. Ph nalaz je Adenoma folliculare hhy roideae. Hormoni koji su do operacije bili uvek u redu su nakon operacije iznad gornje granice: TSH je 12,3. Od strane endikronologa ordinirana supstitucija : Euthyrox od 50 mg tri nedelje pa nakon te tri nedelje 75 mg. Uradjen i ultrazvuk po kome je levi lobus promera 21 x 21 x 45 mm, nehomogen usled ožiljka 10 mm.
    Interesuje me zašto hormoni nisu i dalje normalni kao pre operacije, da li treba da pijem supstituciju i da li postoje neka negativna dejstva iste, koliko je potrebno vremena da postane homogena, odnosno koliko je potrebno za normalan oporavak posle navedene operacije?
    Unapred hvala.

    Odgovoreno: 16. 11. 2008.
    • Poštovana, Jedino definitivno rešenje za noduse štitaste žlezde jeste hirurška intervencija. U slučaju odstranjenja jednog režnja štitaste žlezsde, kako i i kod Vas, drugi režanj je sposoban da postigne dovoljan niuvo hormona. Očigledno je da se u Vašem slučaju radi o već izmenjenoj funkciji štitaste žlezde koja je postala manifestna nakon odstranjenja jednog režnja i dela drugog režnja, te je postavljena dijagnoza hipotireoze. Terapija je nadoknada hormona lekovima koje pijete, a doza se određuje na osnovu kontrola nivoa TSH i T4, te je individualna za svakog pacijenta. Terapija je doživotna i veoma uspešna, te nema nikakvih ograničenja u Vašim aktivnostima. Ultrazvučna struktura preostalog žlezdanog tkiva se neće menjati i oporavak funkcije nije moguć. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar