1. Pitanje broj: #14526

  Poštovani,
  Majka mi ima velikih problema sa štitnom žlezdom. Poslednji rezultati hormona su : T3-2,24, T4-92,38, TSH-15,73, FT4-12,98, FT3-5,41, Tg-6,89, A-TPO->600, PTH-67,14.
  Molim Vas da mi odgovorite, da li su rezultati zabrinjavajući i šta dalje. Živimo u Kosovskoj Mitrovici gde nemamo endokrinologa. Majka ima povremeno blagu vrtoglavicu, a u poslednjih dve do tri godine, periodično se javlja jaka dijareja koja je mnogo iscrpi. Ima li to veze sa štitnom žlezdom. Inače je radila gastroskopiju gde nisu konstatovani problemi kod želudca i dvanaestopalačnog creva, osim manje erozije želuca. Pre 8 meseci je imala i predinfarktno stanje. Interesuje me ima li ovo sve vezu sa štitnom žlezdom.
  Unapred zahvalan.

  Odgovoreno: 13. 11. 2008.
  • Poštovani, Tegobe koje Vaša majka ima ne bi mogle da se uklope u vrednosti ispitivanih hormonskih analiza. Vrednosti hormona štitaste žlezde su praktično u granicama normale, tako da čudi povišena vrednost TSH. Najbolje bi bilo, ukoliko imate uslova da se ova analiza ponovi. Prema ovim rezultatima možda je potrebna ubotreba manjih doza l-tiroksina, 25-50mikgr (tbl.Euthyrox), što bi imalo efekta na nivoe hormona, a moguće je da bi i opšte stanje Vaše majke bilo bolje. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar