1. Pitanje broj: #14524

    Poštovana,
    Imam 37 godina. 1997. dijagnostikovana mi je hipertireoza. Terapija je najpre bila Favistan, a zatim zbog planiranja trudnoće Propriltiuracil. Od sredine 2004. bolest je u remisiji i ne koristim nikakvu terapiju, a sve kontrole T3, T4 i TSH su do sada bile uredne. Medjutim, pre neki dan sam izvadila krv i T3, T4 su uredni, ali TSH je malo povišen (6.10, a ref. vred. je 5,0).
    Da li ovo povećanje zahteva neku terapiju? Imajući u vidu da ulazim u program vantelesne interesuje me da li ovo povećanje TSH može nešto da remeti sam postupa? Inače, prilično sam temperamentna osoba, sklona stresu, pa me interesuje da li je neka stresna situacija koja se desila par dana pre vadjenja krvi mogla da prouzrokuje ovaj skok TSH.? Inače, lečim se na VMA, idem na redovne kontrole, ali moj doktor je trenutno na tronedeljnom odmoru, pa iz nestrpljenja i radoznalosti želim da što pre saznam odgovore ne ova pitanja.
    Unapred zahvalna,
    Katica

    Odgovoreno: 13. 11. 2008.
    • Poštovana, Relativno često posle terapije hipertireoze, dolazi do razvoja smanjene funkcije štitaste žlezde. Možda će se to desiti i kod Vas. Za sada ovakve vrednosti hormona i TSH ne zahtevaju terapiju, već samo kontrole, i ne mogu biti razlog za neke tegobe. Što se tiče vantelesne oplodnje lekar koji se time bavi je sigurno u stanju da Vam da preciznije informacije o tome da li ovakve vrednosti mogu predstavljati problem u tom pogledu. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar