1. Pitanje broj: #14094

  Poštovana,
  imam problema sa štitnom žlezdom. Imam 24 god. i imam autoimunu hipertireozu. Lekove sam pila manje od godinu dana i više od 1.5 god. sve je bilo u redu, da bi mi nalazi opet bili loši. S obzirom da sam planirala da rodim, a kako mi nalazi u to vreme nisu bili dobri, doktorica mi je preporučila terapiju radioaktivnim jodom, na koju sam pristala. Data mi je najmanja doza, i ona kaže da ukoliko sve bude u redu, posle 6 meseci ću moći da pokušam da zatrudnim.
  Zanimaju me 2 pitanja: 1- da li je moguće da će mi samo jedno uzimanje ove terapije biti dovoljno, 2 - da li je moguće da ja ustvari imam problema sa grudnom žlezdom, zato što mi je raspoloženje jako čudno i pre ovih problema sa štitnjačom i kako bih i gde mogla da proverim funkciju grudne žlezde.
  Molim Vas da mi odgovorite zato što ne znam kome bih se obratila?

  Odgovoreno: 02. 11. 2008.
  • Poštovana,
   Ukoliko se terapijom lekovima ne postigne izlečenje hipertireoze u određenom vremenskom periodu, primenjuju se dugi oblici lečćenja, hirurško ili terapija terapijskom dozom radioaktivnog joda. Ona može biti izuzetno uspešna i da već posle prve doze sve bude u redu. Ukoliko je funkcija štitaste žlezde u redu, posle određenog vremena od terapijske doze J 131 je moguće planirati trudnoću. Verovatno pod grudnom žlezdom mislite na timus. Nije Vam potrebno bilo kakvo ispitivanje timusa. On nije endokrina žlezda, ima ulogu u formiranju imunog sistema u detinjstvu i kasnije atrofira.
   ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar