1. Pitanje broj: #13901

    Poštovana dr,
    Imam 28 godina. Imam nalaze endokrinologa iz mog mesta, pa Vas molim da mi objasnite koliko je loše moje stanje za organizam i šta dalje treba da preduzmem u vezi svog lečenja. Preporučen mi je pregled hipofize, pošto je pregled nadbubrega prošao dobro, odnosno sa tim je navodno sve u redu, koliko mi je rečeno. Da li biste mogli da me posavetujete šta je dalji korak za mene, ako hipofiza ne bude u redu (to ću utvrditi polovinom novembra), da li je lečenje operativno ili farmakološki i koliko dugo može da traje. Inače, ono što me je navelo da uradim analizu štitaste žlezde (koja je u redu) a i kasnije analizu hormona (gde se vidi disbalans) je višak kilograma koje sam "nabacila " za veoma kratko vreme, i ranije sam bila krupna, ali pre 2- 3 godine, posle višemesečnog stresa ugojila sam se oko 40 kg u roku od godinu i po i sada imam 120 kg na 168 cm visine. Uz to, imam veoma povišene vrednosti kortizola i prolaktina ( i nemam ciklus redovno). Uskoro treba da odem da živim u inostranstvu sa suprugom , pa me zanima kako bi terapija (koju ću nadam se uskoro dobiti od svog lekara) mogla da utiče na plod, jer bih naravno želela da zatrudnim za najviše 2- 3 godine. Bila sam jednom u drugom stanju, ali to je završeno spontanim pobačajem, imala sam grip u prvom tromesečju. Od tada nisam pokušavala, a u međuvremenu je nastao ovaj problem sa veoma povišenim kortizolom i ponekada povišenim prolaktinom.
    Da li je tačno da je povišen kortizol uticao da se toliko ugojim? Da li je stres uticao na povećanje vrednosti kortizola u serumu?
    u 09 h - vrednost kortizola: 1194 (a, normalno 154-638) - vrednost prolaktina: 1948 (a, normalno do 800) u 11 h - vrednost prolaktina: 555 (u redu je, norm.do 800) u 13 h- vrednost prolaktina : 367 (u redu je, norm. do 800) u 18 h: vrednost kortizola: 784 (a, normalno do 388).
    Zahvaljujem Vam se unapred.

    Odgovoreno: 02. 11. 2008.
    • Poštovana, Povišene vrednosti kortizola koje navodite uz simptomatologiju koju opisujete, zahtevaju detaljno ispitivanje nadbubrežne žlezde i hipofize, uz detaljno morfološko sagledavanje obe žlezde - određivanje njihove veličine i eventualnih promena. Na prvi pogled ima elemenata da postoji ozbiljan poremećaj funkcije nadbubrežne žlezde. Tek nakon toga i postavljanja tačne dijagnoze se može razgovarati o metodama terapije koja dolazi u obzir. Možda bi bilo najbolje da se to uradi u bolničkim uslovima, uz sve analize, testove i radiološke pretrage. Obratite se Vašem lekaru radi upućivanja u odgovarajuću ustanovu. ass.dr Milena Velojić Golubović

Ostavite komentar